У США внесено важливий законопроєкт про Чорне море: названі два плюси для України та одна дивна річ

Читать на русском
Автор
9510
Дрейф військових кораблів США
Дрейф військових кораблів США. Фото defensenews.com

Володимир Воля прокоментував "Телеграфу" нову ініціативу американських сенаторів з обох партій

Законопроєкт, внесений в Сенат США щодо безпеки в Чорноморському регіоні, допоможе посилити деяких партнерів Вашингтону, зокрема Україну, у військово-політичному та економічному планах в контексті ефективної протидії росії. Таку думку "Телеграфу" висловив експерт-міжнародник Володимир Воля.

Зазначимо, двопартійна група американських сенаторів від Республіканської та Демократичної партій внесла проєкт закону щодо безпеки у Чорноморському регіоні в 2023 році. Документ підкреслює важливість регіону для національної безпеки США, європейської та глобальної безпеки, особливо на тлі продовження агресії рф проти України.

"У разі схвалення, ця ініціатива означатиме зміцнення південно-східного флангу НАТО. Цей законопроєкт, по суті, пропонує створити більш потужний механізм впливу і підтримки стабільності та безпеки саме на південно-східному фланзі Альянсу. Без сумніву, для України це матиме позитивні наслідки як мінімум в двох аспектах. По-перше, збільшуватиметься допомога Україні, тому що проєкт закону передбачає саме розширення допомоги державам регіону (Румунії, Болгарії, Молдові, Грузії та Україні). Причому новий формат і головний силовий контур складатиметься з Болгарії та Румунії як держав-членів Альянсу, а також України як особливого партнеру всього НАТО. По-друге, для України це також означатиме підвищення статусу в забезпеченні безпеки в Чорноморському регіоні, тобто підвищення статусу і ролі гравця", — каже він.

Очевидно, за його словами, у цьому контексті військово-технічна допомога Україні не припинятиметься, а тільки збільшуватиметься. Крім того, поглибляться "координації в цій конфігурації держав".

"Це — і можливість створення багатонаціонального штабу, і координація систем розвідки та багато інших речей. Основа для цього формату підтримання безпеки в Чорноморському регіоні вже існує. Але зараз Україна буде провідним гравцем у цьому питанні", — пояснює міжнародник.

Володимир Воля також звернув увагу, що в проєкті рішення роль Туреччини активно не проглядається, що є у певній мірі дивним.

"Можливо, — продовжує експерт, — через те, що там відбудуться вибори. Тож очікується, що після них вже буде зрозуміло, чи залишиться Ердоган далі президентом, чи вже буде інша влада і президент, який буде діяти більш солідарно із Заходом і усім Альянсом в питаннях стримування росії. В тому числі через запровадження санкцій. Але незалежно від того, буде залучена Туреччина, чи ні, повторюсь, провідну роль у військово-політичному смислі гратиме Україна".

Експерт-міжнародник також пояснив, що співпраця країн в Чорноморському регіоні не стосується тільки військово-морських питань, а охоплює ще й питання військової авіації, сухопутних військ, економічної активності тощо.

Нагадаємо, раніше військово-політичний оглядач Олександр Коваленко прогнозував, якої відповіді від Вашингтону можна чекати на зухвалі дії росіян в Чорному морі.

Також "Телеграф" писав, чого чекати Києву від американського "Саміту за демократію".