Стратегічна катастрофа для росії: західні аналітики пояснили, від якої задумки не відмовиться путін

Читать на русском
Автор
2389
володимир путін
володимир путін. Фото фото з відкритих джерел

путін хотів позбавити європейців імпорту газу в морозну погоду, сподіваючись, що вони відмовляться й надалі підтримувати Україну, але його витівка з тріском провалилася

Президент Сполучених Штатів Джо Байден ухвалив рішення про передачу Україні американських танків Abrams, що своєю чергою спонукало уперту Німеччину прийняти рішення про передачу танків Leopard українським військовим. Це була значна символічна, політична та воєнна перемога України. Однак, попри це, путін не готовий відмовитися від однієї з головних своїх задумок.

Байден сподівається, що цей "залізний кулак" проб’є укріплені позиції російських окупантів на сході нашої країни та запобігатиме весняному наступу Росії, про який останнім часом багато розмов. Про це йдеться в аналітиці, опублікованій телеканалом CNN.

Водночас головною метою російського диктатора путіна поза полем бою є створення розколу між західними союзниками, щоб зірвати постачання озброєння Україні. Його стратегія — позбавити європейців імпорту газу в морозну погоду, сподіваючись, що вони відмовляться й надалі підтримувати Україну — з тріском провалилася.

"путін очікував, що Європа і Сполучені Штати послаблять нашу рішучість", — сказав Байден у середу в Білому домі. — Він очікував, що наша підтримка України з часом впаде. Він був неправий… і він був неправий з самого початку, і він продовжує помилятися. Ми єдині".

Стратегічна катастрофа для росії

Майже рік після початку повномасштабного вторгнення НАТО стало згуртованішим і сильнішим, ніж будь-коли. Це є стратегічною катастрофою для росії. Нині спільна мета альянсу – захист від агресії москви.

Найбільш примітним аспектом відносин між Заходом та Україною є те, що одним із ймовірних мотивів путіна для війни було запобігання можливості вступу нашої країни до НАТО. Але тепер військові зусилля України озброюються та фінансуються Заходом, начебто вона де-факто є державою НАТО, яка має доступ до деяких із найсучасніших систем озброєнь альянсу.

"Якщо президент путін переможе, це буде трагедією для українців, це також небезпечно для нас", — заявив у середу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг кореспондентові CNN Кейт Болдуан, стверджуючи, що авторитарній державі не можна дозволяти виявляти свою волю та отримувати вигоду з погроз. "В інтересах нашої безпеки підтримувати українців", — сказав він.

Що буде далі

Невдачі не стануть перешкодою для путіна і він не припинить розколювати західний альянс. Ворожість до США та їхніх союзників і жага помсти були основою його більш як двох десятиліть перебування при владі. Він чекає, доки Захід втомиться від війни і перестане постачати Україні озброєння.

Байден досі прагне уникнути будь-якої ескалації, яка може призвести до прямого зіткнення між силами НАТО і Росії, тому підкреслив, що нові танки не становлять для Росії наступальної загрози — якщо тільки путін виведе свої війська з України.

Оскільки й Україна, і росія впевнені у своїй перемозі у цій війні, шансів на дипломатичне вирішення конфлікту практично не існує.

Західні військові стратеги попереджають, що москва після і без того кривавого тиску готує до весни новий наступ.

"Недооцінювати росію небезпечно", — сказав Столтенберг у своїй промові в Осло в середу, зазначивши, що москва мобілізувала додаткові 200 000 військовослужбовців і готова піти на великий ризик і зазнати приголомшливих втрат.

Україна продовжить просити зброю

Після отримання нових танків українські військові повинні будуть показати, що здатні їх використовувати в правильно планованих і комбінованих операціях. У той час як німецькі танки Leopard 2 можуть прибути протягом кількох тижнів, Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій, сказав CNN, що пройде "багато місяців", перш ніж машини Abrams, які досі необхідно закупити у США прибудуть до України.

Дипломатичний і військовий ланцюжок наслідків, викликаний готовністю Байдена відправити танки, став важливим сигналом москві.

"Вони важливіші як символ прихильності США та Європи", — сказав Вольфу Блітцеру з CNN генерал у відставці Уеслі Кларк, колишній верховний головнокомандувач об’єднаних сил НАТО в Європі.

Україна запросила ще щонайменше 300 танків. Хоча на сьогодні залишається незрозумілим, скільки зрештою отримає їх наша країна в нових союзних поставках. Загальна кількість може сягати сотні.

Перебуваючи у Вашингтоні незадовго до Різдва, президент Володимир Зеленський попередив, що потреби України є настільки великими, що він ніколи не перестане просити ще зброї. А зараз одне із найзаповітніших прохань Києва — це надання винищувачів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що канцлер Німеччини Олаф Шольц попередив путіна, що підтримка України з боку Заходу не зменшиться. Однак у його гучній заяві є одне "але".

Додамо, що провідні європейські економіки заявили про готовність допомагати Україні грошима та зброєю перемогти у війні з росією. І навіть нейтральна Швейцарія висловила дозволила реекспорт своєї зброї з третіх країн до України.