Далекобійна, але стара гармата: яку небезпечну зброю КНДР може дати росії

Читать на русском
Автор
10254
САУ Коксон Новина оновлена 22 листопада 2022, 12:22
САУ Коксон. Фото Відкриті джерела

КНДР, крім снарядів, може поставити росії необхідну їй зброю, хоч і стару

За даними США, рф почала розглядати можливість закупівлі боєприпасів в КНДР, щоб поповнити свої арсенали, що стрімко порожніли. Мова може йти про "мільйони боєприпасів до артилерії та ракет".

В умовах важливості ролі артилерії на передовій, що забезпечується далекобійними та точними артсистемами, в яких якісна перевага явно на боці ЗСУ, особливо бажаними для окупантів можуть стати північнокорейські 170-мм САУ М1978 "Коксон".

Корейсько-японська САУ дальністю під 60 км

Цю артсистему не можна назвати особливо новою. Її виробництво було розгорнуто в 1973 році, але вона має одну важливу перевагу – далекобійність.

На відміну від артсистем періоду СРСР і нинішніх російських, що мають досить коротку довжину ствола, "Коксон" має ствол понад 8 метрів, що дозволяє закидати артснаряд на велику дальність.

Згідно з відкритими даними, дальність пострілу "Коксона" в залежності від типу снаряда складає від 40 до 60 км, що дорівнює дальності гармат стандарту НАТО, які отримують ВСУ і які дали українській артилерії помітну перевагу в далекобійності.

За даними українського військового історика Андрія Харука, "Коксон" був створений на базі японської зброї калібром 149-мм "тип 96" часів Другої Світової війни, яка також мала довгий ствол — понад 8 метрів.

Втім, їхні бойові можливості все-таки обмежені, наприклад, точних артснарядів, подібних до "Екскалібуру", у КНДР немає, а застосування "Коксонов" Іраном під час ірано-іракської війни 1987 року не допомогло йому перемогти.

Коксон ЗС Ірану на параді

Зате їхня наявність у ЗС Ірану може спричинити їх передачу рф, так само, як раніше ця країна продала окупантам свої дрони-камікадзе "Shahed".