Міг задушити Україну і без війни: на Заході здивовані відкритим вторгненням путіна і назвали можливу причину

Читати російською
Автор

Ця "гра" могла здаватися агресору вартою свічок, оскільки йдеться про територію, яка має для нього велике символічне значення

кремль вийшов із так званої "сірої зони" з Україною, попри чималі успіхи в ній, проте прорахувався, адже не усвідомлював ймовірності потужного опору українських військ. Рішення щодо вторгнення кривавим лідером країни-агресора могло бути зумовлене погіршенням його стану здоров'я та великим бажанням увінчати своє правління підкоренням України наприкінці строку на посаді президента.

Надійне джерело новин про війну — підпишись на наш Telegram

Про це під час інтерв'ю виданню "Радіо Свобода" розповіла експертка American Enterprise Institute та спеціаліст з міжнародних відносин та політики безпеки в Північній Європі Елізабет Бро, коментуючи питання щодо рішення кривавого диктатора путіна піти війною на Україну.

За словами експерта, до прийняття рішення щодо повномасштабного вторгнення в Україну, росія була дуже успішною в організації агресії в так званій "сірій зоні", досягнувши ці успіхи навіть без бойових дій.

Саме зосередження російських військ неподалік українського кордону послугувало погіршенню економічної ситуації, становищу на міжнародних фінансових ринках, відлякувало співпрацю з інвесторами, а також підвищувало ризик суверенного дефолту України.

Агресія щодо України демонструвалася й в присутності флоту росії в Чорному морі, адже через зростання вартості страховок торгових суден і вантажів, шкода завдавалася, в першу чергу, українській морській торгівлі та обігу портів, що сильно впливало на економіку України.

На думку Бро не варто недооцінювати й "бої" у кіберпросторі, кампанії дезінформації з боку рф проти української держави та інші "принади" російської гібридної війни.

"росія душила свого сусіда і цілком могла завдати величезних економічних збитків Україні. Натомість вона воліла вторгнутися", — коментує ситуацію експерт.

Що стосується питання того, чим керувався кривавий диктатор володимир путін, приймаючи рішення щодо розгортання війни з Україною, то Елізабет Бро переконана, що "він прорахувався і не врахував чинності опору українських військ".

"Є припущення, що путін нездоровий і тому поспішав увінчати своє правління підкоренням України, але це лише гіпотези. Однак ясно, що у його картині світу це дуже важливе завдання", — пояснила вона.

За словами авторки, якщо раціонально зважити всі "за" і "проти", то агресор мав би, ймовірніше за все, обирати тактику "придушення" України, адже, попри всі свої плюси, вона є й набагато дешевшою у всіх відносинах, аніж повномасштабна війна. Особливо це стосується людських життів.

"Зараз ми спостерігаємо різко посилену ізоляцію росії, небувало жорсткі санкції проти неї – це витрати вторгнення, причому їх важко було не передбачити. З раціонального погляду вибір агресора однозначний – на користь дій у "сірій зоні", а не війни. Але з погляду ідеології з її сильними емоційними елементами все може бути інакше. Гра може здаватися вартою свічок, оскільки йдеться про територію, яка має для агресора велике символічне значення", — підсумувала Бро.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що російський диктатор володимир путін вже усвідомив, що захопити хоча б половину України йому не вдасться, тож прийняв рішення звузити цілі так званої "спецоперації" до локальних завдань.