Ворота до Криму: чим Джанкой важливий для росіян

Читать на русском
Автор
1646
Поки що "ворота до Криму" перебувають під повним контролем окупантів
Поки що "ворота до Криму" перебувають під повним контролем окупантів

Вибухи на території Кримського півострова дуже схвилювали загарбників

Ранок вівторка, 16 серпня, почався з потужного "хлопка" поблизу Джанкоя. Свідчення очевидців розходяться: частина говорить про детонацію снарядів у селі Майське, ще частина згадує Азовське. Втім, ці населені пункти перебувають упритул один до одного, що може створювати плутанину. У будь-якому разі вибухи та пожежа на місці інциденту досить потужні. Багато російських пропагандистів та звичайних громадян країни-агресора стурбовані подібним поворотом подій, і не дивно, адже Джанкой і найближчі до нього села є своєрідними "воротами" до Криму.

Що сталося з цим містом за вісім років окупації, чому воно таке важливе для росіян і які військові об’єкти окупанти можуть боятися втратити, розповість "Телеграф". Спеціально для читачів ми зробили невелике аналітичне зведення.

Слід одразу зауважити, що, як і в будь-якому іншому місті Кримського півострова, у Джанкої проводять найсильнішу пропагандистську кампанію, спрямовану проти України. Це тривало з 2014 року, а особливо посилилося у лютому 2022-го. Містом і околицями часто туди-сюди катається російська військова техніка з символами Z і V. При цьому місцеві чудово розуміють, як виглядають ті, хто ще не був на війні і кого вже добряче "потріпали" ЗСУ.

Джанкой військова техніка 2022
Військова техніка в Джанкої. Фото — червень 2022 рік

У Джанкойському районі ще до окупації Криму знаходився військовий аеродром, якого вісім років тому захопили російські солдати. Після цього на його території розмістили бійців 39-го вертолітного полку 27-1 змішаної авіаційної дивізії 4-го командування ВПС та ППО Південного військового округу армії рф.

Джанкой аеродром 2010
Аеродром Джанкоя у 2010 році

Знайти нові зображення військового об’єкта, який перебуває під контролем Росії, дуже складно. При цьому міноборони рф розмістило план-карту розташування злітних смуг та інших важливих будівель на своєму офіційному сайті. Слід додати, що під Джанкоєм також розташовуються щонайменше три авіаційні ескадрильї ворога. Військовими використовується техніка марок Мі-8, Мі028, Мі-35М та Ка-52. Крім цього, тут знаходяться вертольоти російських прикордонників.

Джанкой аеродром карта
План-карта аеродрому Джанкой

Слід зазначити, що аеродром знаходиться на околиці Джанкоя, з північно-західного боку до нього впритул примикає "військове містечко" — мікрорайон "Московський".

У 2019-у виповнилося п’ять років з моменту дислокації 39-го вертолітного полку в Джанкої. Окупанти перетворили це на свято, влаштувавши пишне святкування.

Джанкой пропаганда 2022
Такою пропагандою обвішано багато вітрин Джанкоя в 2022 році

Втім, окрім розташування авіаційної техніки та військової бази, це кримське місто є важливим для росіян у плані транспортної розв’язки. Через нього проходять основні автомобільні та залізничні траси, які зараз дозволяють противнику перекидати нову техніку та особовий потяг на війну в Україні.

Джанкой на карті
Наразі вибухи лунають в Азовському під Джанкоєм

Не дивно, що вибухи поблизу міста — ймовірно, на одній з електропідстанцій — дуже стривожили російських загарбників. При цьому місцева окупаційна "влада" таки офіційно підтвердила вибухи, підкресливши, що їх причиною стало якесь "займання" на складі боєприпасів в Азовському. Що саме дозволило статися "займанню", окупанти не повідомляють.

Нагадаємо, що тиждень тому ще один потужний "бавовна" стався в Криму поряд із селищем Новофедорівка. Вибухи пролунали на місцевому аеродромі, через що, вірогідно, постраждали близько десяти авіасуден окупаційної армії.