Залужний, Сирський, Марченко: що означають прізвища топових українських військових

Читать на русском
Автор
15549
Олександр Сирський, Валерій Залужний та Дмитро Марченко
Олександр Сирський, Валерій Залужний та Дмитро Марченко. Фото telegraf.com.ua

Два з цих прізвищ мають шляхетне походження

Під час повномасштабної війни кожен знає прізвища головних командувачів українських військових, проте чи кожен знає, що насправді означають ці прізвища?

"Телеграф" вирішив розповісти, яке значення прізвищ головкома ЗСУ Валерія Залужного, командувача Сухопутними військами ЗСУ Олександра Сирського та начальника ГУ розвитку та супроводу матзабезпечення, колишнього керівника оборони Миколаєва Дмитра Марченка.

Немає точної версії походження прізвища "Залужний", проте більшість мовознавців вважають, що воно означає "той, хто живе за лугом". Це прізвище в Україні досить рідкісне, більшість його носіїв живе у Дніпрі, Львові та Запоріжжі.

Карта поширення прізвища Залужний в Україні
Карта поширення прізвища Залужний в Україні

Прізвище "Сирський" дуже рідкісне в Україні, всього є лише 13 його носіїв, більшість із яких мешкають у Львові. Є думка, що прізвища із закінченням на -ський/-цький в Україні мають польське походження, проте мовознавці також вважають, що такі прізвища могли носити представники шляхти чи семінаристи.

Карта поширення прізвища Сирський в Україні
Карта поширення прізвища Сирський в Україні

Прізвище "Марченко" ж в Україні 17-те за поширеністю, в країні налічується понад 44 тисячі його носіїв, більшість з яких живуть у Києві, Харкові, Дніпрі. Це прізвище носив древній дворянський рід, який походить від козака полтавського полку Марка Марковича. Значить воно, за різними версіями, "син Марка" чи "той, хто наводить мару".

Карта поширення прізвища Марченко в Україні
Карта поширення прізвища Марченко в Україні

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, які прізвища в Україні давали людям, які мали проблеми із законом.