Підвищення податків чи друк грошей: експерти розповіли, чи знайдуть кошти на доплати військовим

Читать на русском
Автор
6334
Виплати військовим
Виплати військовим

Економіст пояснив, чому скорочення зарплат топчиновників не допоможе знайти гроші на військові премії

Українські нардепи запропонували повернути військовослужбовцям надбавку у розмірі 30 тисяч гривень незалежно від того, де вони проходять службу та які завдання виконують. Проте експерти сумніваються, що необхідні для цього гроші вдасться знайти у бюджеті.

Як пояснив "Телеграфу" інвестиційний банкір Сергій Фурса, для цієї мети українському керівництву необхідно десь знайти 120 мільярдів гривень, а запропоноване скорочення зарплат топчиновникам дозволить покрити лише 2% від цієї суми та й то не факт, що їх вдасться отримати.

"Зарплата працівникам наглядових рад держкомпаній виплачується не з держбюджету, а з бюджету цих компаній. Знижуючи їхні оклади, ми не тільки аж ніяк не збільшимо державний бюджет, а й зменшимо надходження до нього податків із цих окладів", — пояснив Фурса.

Крім того, він наголосив, що свої зарплати чиновники отримують із коштів міжнародних партнерів, а ці гроші не можна залучати на військові цілі.

Тобто цих грошей не лише мало, а й спрямувати їх на потреби ЗСУ було б неможливо.

Економіст додав, що зараз є лише два способи залучити необхідні кошти — суттєво підвищити податки або запустити "друкарський верстат" Нацбанку.

Варто зазначити, що голова Комітету парламенту з питань фінансів та податкової політики Данило Гетьманцев розповів "Телеграфу", що уряд варіант із підвищенням податків наразі не розглядає.

"Принаймні мені про такі наміри невідомо, і зі свого боку я не бачу потенціалу в економіці України для підвищення податків", — зазначив він.

Більше на цю тему читайте у матеріалі "Телеграф": Повернення доплат військовим: чому прийняті ВР поправки є "мертвонародженими" і до чого приведе таке загравання з суспільством

Як повідомлялося, виплати військовим у розмірі 30 тисяч гривень скасували у лютому 2023 року.

У березні цього року міністр оборони Олексій Резніков пояснював скасування цього виду доплат економією грошей, а також спробами дотриматись певної справедливості.