Гра м'язами чи підготовка до реальної війни: чого очікувати від Китаю

Читать на русском
Автор
Сіньхуа

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда спеціально для "Телеграфу" розповів, що означають агресивні заяви Сі Цзіньпіна

Сі Цзіньпін, який нещодавно вперше в історії Китайської Народної Республіки (КНР) був переобраний на третій термін, все частіше став робити відверто войовничі заяви.

Під час інспекції Південної зони бойового командування Народно-визвольної армії Китаю, де він проводив, зокрема, перевірку Військово-Морських сил, китайський лідер наголосив на необхідності підготовки військ до реальних бойових дій.

Втім, на мою думку, Китай зараз опинився у такій ситуації, коли робити агресивні заяви для нього набагато вигідніше, ніж здійснювати реальну агресію.

Реальна ж практична агресія проти Тайваню може призвести до суттєвих економічних проблем у самій КНР. Проблем, з якими Китай може і не впоратися.

Просто гра м’язами в Азійсько-Тихоокеанському регіоні відповідає інтересам КНР значно більше, ніж готовність до безпосереднього вторгнення на Тайвань, до висадки на острів. Війна в Україні наочно продемонструвала, як швидко може спалюватись ворожа техніка. А Тайваню, який має потужну підтримку США, відповідного озброєння вистачає.

Впевнений, що Китай робить висновки із війни в Україні. І шукає дипломатичні шляхи вирішення важливих для себе питань, а не військові.