Іранська агресія: як слід вчинити Україні та світу

Читати російською
Автор

Нардеп V, VI та VII скликань, ексзаступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко спеціально для "Телеграфа":

Іран, який останнім часом втягнувся у війну росії проти України, нібито готується найближчим часом розпочати атаку проти Саудівської Аравії. Американські військові на базах у регіоні приведені у стан підвищеної бойової готовності.

Поведінка всіх тоталітарних режимів плюс-мінус однакова. Незалежно від того, чи це іранський режим (релігійна, мусульманська країна, де при владі фундаменталісти), російський (ні у що не віруючі юродиві, що напоказ хрестяться), чи північнокорейський (зі своїми закидонами). Всі ці режими в умовах, коли вони не мають відповіді на внутрішні проблеми країни – економічні, суспільно-політичні, соціальні – завжди прагнуть відвести громадську думку убік. Як правило, шляхом розв’язання війни, пошуком ворогів тощо.

Тому внутрішні проблеми Ірану, що накопичилися, його нинішня влада намагається вирішувати, діючи агресивно. І всередині країни, і за її межами.

Передумови, що Близький Схід може "спалахнути", є. Але вони не породжені серйозними тертями останнього часу між Іраном і Саудівською Аравією. Швидше, наголошую, йдеться про внутрішній характер проблем, які іранська влада намагається вирішити за рахунок зовнішньої агресії.

Щодо української позиції щодо Ірану, який активно допомагає росіянам у війні проти нашої країни, то нещодавно на Банковій сформулювали – треба домагатися, щоб Іран був визнаний стороною конфлікту, який відбувається на території України.

Ми про це говорили досить давно, як тільки було отримано підтвердження появи іранських дронів у російської армії. Вже тоді, більше місяця тому, треба було визнавати Іран стороною конфлікту – з усіма наслідками.

Я не зовсім розумію, чому на Банковій знову когось до чогось закликають. Це як із санкціями – треба спочатку самим ухвалювати відповідні рішення, а потім закликати до цього інших.

На мій погляд, Україна на офіційному рівні має визнати Іран стороною конфлікту. Тому що він підтримує своїми озброєннями, інструкторами рф — державу-агресора, державу-терориста.

Якщо такий крок ми зробимо, це стане важливим символічним моментом. І може підштовхнути до подібних рішень наших зарубіжних партнерів, включаючи країни НАТО. І тоді це матиме вже й практичні наслідки.

Є досить системні санкції, які давно діють проти Ірану щодо його ядерної програми. При цьому Тегеран продовжує щось розробляти і постійно бреше, що це нібито з мирною метою. Але тут бачимо відкриту агресію цієї країни проти України. І гіпотетичну агресію проти Саудівської Аравії.

Важливо, щоб не повторилося те, що було з рф, коли цивілізований світ тягнув гуму, займався болтологією в ракурсі "Мінських угод", намагався утихомирити агресора замість того, щоб діяти. У результаті маємо повномасштабне вторгнення росіян до України.

З Іраном ця історія може повторитися. В Україні його агресія може виражатись новими поставками озброєнь росіянам. У Саудівській Аравії – у вигляді прямих військових дій. В Ізраїлі у вигляді ракетних ударів.

Потрібно підштовхнути країни НАТО, Ізраїль діяти тут і зараз. Щоб іранські можливості для агресії було куповано.