Перед українським Днем Незалежності путін опинився у складній ситуації

Читать на русском
Автор
16526
Окупанти хочуть влаштувати судилище над українськими військовополоненими 24 серпня
Окупанти хочуть влаштувати судилище над українськими військовополоненими 24 серпня

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький спеціально для "Телеграфа":

Президент України Володимир Зеленський попередив, що якщо окупанти проведуть у Маріуполі "показовий суд" над українськими військовополоненими, у тому числі і "азовцями", яких у росії визнали терористами, це стане межею, після якої будь-які переговори з кремлем втратять сенс.

Якщо путін дійсно хоче переговорів, про що говорять останні сигнали з кремля та його посланців, то для нього перенести судилище на якийсь інший термін, як уже туди-сюди переносять псевдореферендуми – не проблема. Все це можна пояснити складною фронтовою обстановкою і таке інше.

Але це – якщо мислити раціонально. А з цим у росії не все гладко.

З іншого боку, в кремлі можуть послатися, що росія тут ні до чого, що це все — "самостійна днр". І з днрії вже звучать відповідні меседжі.

Може, розіграють спектакль, що т.зв. "ДНР" влаштує судилище, а рф потім попросить пом’якшити вирок. Або щось у цьому роді.

Якщо говорити про інші підлянки до Дня Незалежності України, росіяни, звісно, можуть і надалі закидувати нас ракетами. Але у них, схоже, все менше можливостей для цього. І кидати в хід не нескінченні ракети, які стоять величезні гроші, під рішення не військових, а політичних завдань (якось – насолити Україні 24 серпня) – безглуздо.

Тим більше, що таким чином росіяни нічого не вирішать. Навіть якщо вони знесуть з землі урядовий квартал – це буде картинка для внутрішньоросійського глядача. Україна не здригнеться. А Захід отримає додатковий аргумент допомагати нам ще більше, бо війна стала тотальною.

Тож перед українським Днем Незалежності путін опинився у складній ситуації.

Але якщо він все ж таки зважиться – це будуть масовані удари з метою пробити нашу ППО. У російських пабліках зараз обговорюють підготовку якоїсь серйозної масованої операції саме в повітрі. Обговорюється масовий удар із літаків ракетами – з метою придушити українську протиповітряну оборону.

Адже, маючи абсолютну перевагу в авіації, в ракетах, росіяни не можуть нічого вдіяти з Україною. Саме тому, що у нас досить непогано працює ППО.

Сподіваюся, ми готові до цього сценарію.