Як батькам говорити з дітьми про війну: три поради психолога

Читати російською
Автор

Психолог закликала не показувати маленьким дітям щоденні зведення новин

Постійні стреси під час війни переживають не лише дорослі, а й діти. Насамперед батькам потрібно постаратися оточити дитину турботою та дати впевненість у захищеності.

Докладніше про те, як правильно говорити з дітьми про війну і що робити батькам не можна – в ексклюзивному інтерв’ю "Телеграфу" розповіла психолог Олена Шершньова. За її словами, є кілька важливих моментів, які потрібно враховувати дорослим під час спілкування з дитиною.

Три правила, які допоможуть батькам говорити про війну з дітьми без зайвого стресу:

  1. Відповіді на запитання. Психолог рекомендує батькам відповідати лише на поставлені запитання. Не треба вивалювати на дитину зайву інформацію. Говорити з дітьми про війну слід, але уникаючи додаткових нюансів, адже такі дані можуть і не знадобиться, а психіку травмують. За словами психолога, краще описати те, що відбувається, у загальних рисах. Дитина ставитиме запитання – на них і відповідати. При цьому постарайтеся роз’яснити всі цікаві теми, а то дитяча фантазія може намалювати картину страшнішу за реальність.
  2. План дій. Як зазначає Шершньова, важливо розповісти, що робити у тій чи іншій ситуації. Наприклад: "Ми збираємо тривожну валізу, а в тебе є твій рюкзак, якщо буде сирена, твій рюкзак – твоя відповідальність". Батьки повинні донести, що в екстреній ситуації вся сім’я діє як команда, тому потрібно слухатися маму/тата.
  3. Безпека. Завдання батьків, за словами психолога, дати дитині впевненість у тому, що вона у безпеці. Тому що діти набагато важче переживають почуття небезпеки, ніж дорослі. Якщо ж син чи дочка знатимуть, що вони під захистом батьків, розумітимуть свої завдання і виконуватимуть їх, то на душі у дітей буде набагато спокійніше. Панікувати, говорити про те, наскільки все жахливо, показувати новини – не варто.

Шершньова додала, що дітям, які вимушено покинули свої будинки та стали переселенцями, може допомогти щось звичне. Та сама улюблена іграшка, річ із повсякденного життя і навіть домашній улюбленець підтримають відчуття контролю й стабільності.

Нагадаємо, на проблеми дітей в Україні звернула увагу голлівудська зірка, посол доброї волі ООН Анджеліна Джолі. За її даними, з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україні загинуло щонайменше 277 дітей, поранено ще 456.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що в Маріуполі окупанти відправили батька трьох дітей до так званого фільтраційного табору. Неповнолітніх тим часом вивезли до росії, а тепер дітей збираються віддати на усиновлення в чужу сім’ю.

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.