Війна — день 630: окупанти наступають на сході, а ЗСУ закріплюються на лівому березі Дніпра

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за добу

Бойові дії не вщухають по всій лінії фронту, а росіяни намагаються тиснути на кількох місцях. Зокрема найбільш спекотною у плані боїв залишається Авдіївка та навколишні населені пункти, але також активні спроби штурмів робляться ними біля Вугледару. При цьому росіяни продовжують основну ставку робити на кількісну перевагу, а тому регулярно підтягують нові підрозділи. Загалом їх кількість в Україні втричі зросла порівняно з першими днями вторгнення. Попри це, ЗСУ примудряються демонструвати успіхи та поступово закріплюються на лівому березі Дніпра.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Володимир Зеленський провів нараду з керівником СБУ Василем Малюком та главою Міноборони Рустемом Умєровим.

"Відзначу нараду з представниками правоохоронного сектору, зокрема був керівник Служби безпеки України. Доповів щодо протидії колаборантам і щодо захисту українців від тих, хто свідомо розпалює ворожнечу всередині нашої країни", — розповів президент.

З Умєровим та іншими урядовцями було обговорено ключові питання щодо забезпечення захисту людей, можливості України проводити наступальні операції й спроможності зміцнювати Україну.

22:00 Рішення про те, чи скасовувати повітряну тривогу на час тривалих польотів російських винищувачів МіГ-31К, може ухвалити виключно вище керівництво держави, водночас загроза ракетних ударів "Кинжалами" залишається реальною, пояснив спікер Повітряних сил полковник Юрій Ігнат.

21:00 Чеські волонтери незабаром почнуть збирати кошти на купівлю американського вертольота Black Hawk. Його планують передати українським військовим.

19:00 У Полтавській області з 17 листопада не вимикатимуть вуличного та рекламного освітлення під час повітряних тривог. Зазначається, що відповідне рішення ухвалила Рада оборони Полтавщини. Водночас у регіоні продовжує діяти режим світломаскування з 23:00 до 05:00. Це означає, що освітлення припиняється о 23:00 та відновлюватиметься з 05:00.

18:00 Росіяни почали тримати МіГи в повітрі по 3 години, розуміючи, що такі тривалі тривоги негативно впливають на українську економіку, заявив спікер Повітряних сил Ігнат. Під час тривоги не працюють окремі види транспорту, школи, підприємства, бізнес.

17:00 Експерти моніторингової місії Європейського фонду миру (European Peace Facility) перевірять облік переданого Україні озброєння від країн Євросоюзу, повідомляє Міноборони України.

16:00 Рятувальники Віталій Накаряков та Сергій Дорогокупля загинули сьогодні внаслідок удару рф по Запорізькій області:

15:00 Вибухи пролунали у тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області.

14:17 Відбій масштабної повітряної тривоги.

14:00 Внаслідок повторної атаки на Запорізьку область загинули двоє рятувальників, ще троє рятувальників та четверо цивільних постраждали, — голова МВС Ігор Клименко.

13:00 Запорізький район обстріляли ракетами, дна людина загинула, сім отримали поранення, — голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

Російські окупанти обстріляли теплоелектростанцію на Донеччині обійшлося без постраждалих, — Міненерго.

Секретар РНБО Олексій Данілов: "Головна загроза діяльності певної групи Telegram-каналів – це анонімність їхніх власників і відсутність будь-якої відповідальності за розповсюдження неперевіреної, сфальшованої і свідомо маніпулятивної інформації. З врахуванням цих особливостей, російський режим широко використовує Telegram-майданчики з метою спроб дестабілізації українського суспільства. Головний вимога до діяльності Telegram-каналів, це деанонімізація діяльності і дотримання в їх роботі загальноприйнятих журналістських стандартів".

12:05 На всій території України повітряна тривога у зв'язку із злетом МіГ-31.

12:00 У Харкові затримали 49-річного місцевого жителя, доцента одного із місцевих університетів. Він співпрацював із агресором і коригував ракетні удари по місту. СБУ повідомляє, що зловмиснику загрожує довічне ув'язнення.

11:00 У Херсоні лунають вибухи. Росіяни вкотре обстрілюють місто із артилерії, знаходячись на тимчасово окупованій території лівобережжя області. Місцевих жителів просять знаходитися в укриттях.

Тим часом у Херсонській ОВА показали наслідки вчорашньої російської атаки на Берислав. Вщент зруйнований цех одного із місцевих підприємств.

10:00 Вночі ворог атакував і Дніпропетровщину, зокрема Кривий Ріг. Використовувалися крилаті ракети. Як повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул, наслідки наразі уточнюються, однак, на щастя, обійшлося без людських втрат.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів в Україні. Цікаво, що за минулу добу знищено рекордно велика кількість артилерійських систем ворога.

Втрати армії рф в Україні 15.11.2023

8:00 Росіяни вночі вдарили по місто Селидове Донецької області. Внаслідок атаки зруйнована частина багатоповерхового житлового будинку. Є інформація про щонайменше одну загиблу людину та двох поранених. Ще п'ятьох, включаючи дитину, вдалося евакуювати.

ДСНС України

7:30 За останню добу на фронті зафіксовано понад 60 бойових зіткнень. Найбільш інтенсивними в плані боїв є Мар'їнський (20) та Авдіївський (17) напрямки. Детальніше Генштаб ЗСУ повідомив у ранковому зведенні:

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • у частині областей України вночі оголошувалася повітряна тривога через імовірну загрозу ракетного удару. На Дніпропетровщині повідомлялося про вибухи. Дані про можливі наслідки уточнюються, чекаємо інформації від місцевої влади;
  • українські військові мають окремі успіхи на лівобережній Херсонщині та у Запорізькій області поблизу Роботино, пише ISW. Вони посилаються на дані геолокаційних зображень, стверджуючи про чергове просування ЗСУ;
  • новий уряд Словаччини офіційно ухвалив рішення більше не передавати озброєння Україні. При цьому гуманітарна та інша нелетальна допомога має продовжитися. До таких заходів у країні вдалися, аби посилити оборонні спроможності власної армії;
  • лідер КНР Сі Цзіньпін розпочав свій візит до США із відвідин Сан-Франциско. Це перший приїзд політика до Штатів за останні шість років. Вже у середу вранці він планує провести зустріч із американським колегою Джо Байденом;
  • ЦАХАЛ схвалив початок чергової фази наземної операції щодо звільнення ізраїльських заручників із полону бойовиків ХАМАС. Епіцентром бойових дій є район поблизу лікарні Шифа у секторі Газа.

3:00 Сенатори США домовилися розглянути питання щодо прийняття єдиного пакету допомоги Україні та Ізраїлю після 23 листопада

1:00 У США кажуть, що питання підтримки України зараз перебуває у критичній точці, оскільки додаткове фінансування треба розблокувати вже зараз.

00:00 Моніторингові групи повідомляють про вибух у Кривому Розі. За попередньою інформацією, йдеться про приліт крилатої ракети Х-59.

Інформацію за 12 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 627: окупанти концентрують сили на Авдіївці та готують нові обстріли

З даними за 13 листопада можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 628: росіяни посилюють тиск на сході, але зазнають втрат

Про те, що відбувалося 14 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 629: окупанти змінюють тактику під Бахмутом і тиснуть на Авдіївку