Війна — день 584: окупанти атакують Україну дронами, а Зеленський анонсував важливі новини

Читати російською
Автор

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі – субота, 30 вересня. Російські окупанти продовжують обстрілювати мирних українців у спробах знайти слабкі місця в системах протиповітряної оборони, проте не можуть зрушити лінію фронту і досягти суттєвих успіхів. Крім того, на українців чекають важливі новини цього дня, — про це президент України Володимир Зеленський попередив у вечірньому зверненні напередодні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Рух ударних БпЛА з акваторії Чорного моря у напрямку Одещини, повідомляють моніторингові групи. Станом на 22:52 зафіксовано БпЛА у достатній кількості, рух довільний, маневрують. Є дві групи БпЛА:

  1. Сергіївка, Одещина.
  2. Коблеве-Очаків, Одещина.

Окрім цього місцеві пабліки повідомляють, що ворог атакував керованими авіабомбами територію Херсонської області.

22:00 Палата представників Конгресу США затвердила "тимчасовий бюджет" на фінансування урядових органів, — ЗМІ.

Проєкт бюджету продовження на 45 днів. З збереженим поточним рівнем видатків, з додаванням грошей на надзвичайні ситуації і без грошей на допомогу Україні.

21:00 Україна підписала кілька контрактів із військовими компанії із Франції. Повідомляється, що в рамках угод холдинг KNDS поставить Україні ще шість самохідних гаубиць Caesar. Також підписано контракт на забезпечення довгострокової підтримки цих САУ шляхом надання запасних частин. Ця угода стосується і запчастин на "колісні танки" AMX-10RC.

19:00 Франція утричі збільшила виробництво самохідних артилерійських установок Caesar. У зв’язку з цим Україна може отримати значно більше цих гаубиць, сказав генеральний директор Nexter Group віце-президент французької асоціації оборонної промисловості Ніколя Шамуссі.

18:00 рф на східному напрямку вже розгорнула 25-у армію, яку планувала вивести з резерву в зимовий період, розповів начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш.

16:00 Україна зможе атакувати ракетами Taurus військові об'єкти на території росії. І це не буде порушенням міжнародного права, заявила голова комітету з оборони Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман.

15:00 Російська армія відновила штурми на Лимано-Куп'янському напрямку. Сили оборони відбивають атаки окупантів.

Про це повідомив голова пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону.

14:00 У мережі з'явилося фото уламків російського Су-35, збитого російською ППО у Запорізькій області.

13:00 Російські війська зранку завдали ракетних ударів по території Матвіївської ОТГ біля Запоріжжя

Наразі відомо про пʼятеро поранених. Внаслідок ударів також пошкоджено 5 будинків та об‘єкт критичної інфраструктури

12:00 Російська армія вдарила по Нововоронцовці на Херсонщині, випустила по селищу щонайменше 10 артснарядів. Пошкоджені магазин, кафе, аптека. Також боєприпаси влучили в городи та господарські споруди. Загиблих та поранених немає — ОВА.

11:00 Володимир Зеленський провів зустріч із міністром оборони Словаччини Мартіном Скленаром.

Серед головних тем – ситуація на фронті, першочергові потреби сил оборони України, гуманітарне розмінування та співпраця наших країн у цій галузі.

10:00 У ніч на 30 вересня 2023 року російські окупанти атакували Україну ударними БпЛА типу "Shahed" з південного напрямку (мис Чауда — ТОТ Крим).

Усього зафіксовано близько 40 ударних БпЛА "Shahed-131/136".

09:00 За добу ЗСУ ліквідували ще 470 окупантів

08:00 Внаслідок нічних обстрілів України затримується низка поїздів:

  • 351/352 Київ-Пас. — Кишинеу +3:00
  • 77/78 Одеса — Ковель +2:44
  • 53/54 Перемишль — Київ-Пас. +1:57
  • 109/110 Херсон — Львів +1:26
  • 257/258 Чернігів — Івано-Франківськ +1:10
  • 259/260 Суми — Івано-Франківськ +1:10
  • 59/60 Чоп — Київ-Пас. +0:45
  • 357/358 Ворохта — Київ-Пас. +0:45
  • 105/106 Одеса — Київ-Пас. +0:41

"Наразі рух усіма дільницями відкрито, всі поїзди прямують власним маршрутом під чітким контролем", — повідомили в УЗ.

07:00 Українські війська продовжували ведення наступальної операції на Бахмутському напрямку. Росіяни стверджують, що ЗСУ захопили ще одну висоту біля Кліщіївки.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

06:00 У Вінницькій області пролунали вибухи під час повітряної тривоги. Там була загроза атаки дронами-камікадзе типу "Шахед", які ворог запустив з мису Чауда, що у Криму.

Росіяни влучили в об'єкт інфраструктури. Люди не постраждали.

00:00 Російські окупанти запустили кілька хвиль ударних дронів із боку Криму, які атакували Одеську область, а також рухаються над Миколаївською областю на північ. Є загроза ударів по Черкаській, Кіровоградській, Вінницькій та Хмельницькій областях, попереджають Повітряні сили України.

Карта тривог на початок доби

Карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій Україна 30.09.2023

З даними за 27 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 581: ЗСУ просуваються в районі Бахмута та на півдні

Про те, що відбувалося 28 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 582: у ЗСУ анонсують "хороші новини", а окупанти поспіхом зміцнюють позиції

Інформацію за 29 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 583: Україна готується до важкої зими та відкриття німецького заводу бронетехніки