Війна — день 527: ворог зазнає великих втрат, але продовжує агресію проти українців

Читати російською
Автор

Розповідаємо оперативно про головне за добу

У п’ятницю, 4 серпня, триває вже 527-й день опору російським окупантам. Ворог невтомно обстрілює українські міста і проводить жорстокі штурми, проте водночас зазнає нищівних втрат і повільно, але впевнено наближається до поразки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна навряд зможе відновити свій ядерний статус, проте за певних умов ядерну зброю може надати НАТО, — Данілов.

22:00 Секретар РНБО Олексій Данілов про експорт зерна: "У нас із росією не було жодної угоди. У нас були домовленості з ООН та Туреччиною. Звідки виходила росія – нам по цимбалах, ми з ними жодних відносин із цього приводу не мали. Ми будемо робити те, що вважаємо за необхідне. Ми будемо рухати ці кораблі із зерном туди, куди вважаємо за необхідне. І ні в кого питати дозволу не збираємося".

21:00 Окупанти вдарили по Бериславу на Херсонщині за допомогою безпілотника, постраждав мирний житель.

В північно-східній частині Мелітополя постійно працює мобільний крематорій росіян, місцеві мешканці скаржаться на постійний трупний сморід, особливо вночі, — Генштаб ЗСУ.

20:00 Під час контрнаступу на півдні ЗСУ місцями вже прорвали першу лінію оборони й зараз постають перед певними труднощами на наступній, проміжній, — заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Колаборанти евакуювали родичів та майно з Криму, що свідчить про те, що вони вже готові до втечі з півострова, — спікер Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

19:00 У вечірньому зверненні Володимир Зеленскький розповів ще дещо про сьогоднішню Ставку. Зокрема, за його словами, була сьогодні й доповідь керівника СБУ Василя Малюка: "Зміст не буду озвучувати. Скажу лише те, що всі ми вдячні Службі безпеки України за повернення війни назад – державі-агресору. Що несеш світу, з тим сам і опиняєшся".

18:00 Володимир Зеленський у Києві провів зустріч із членом Республіканської партії США, екс-губернатором штату Нью-Джерсі Крістофером Крісті.

17:00 Китай підтвердив участь у мирному саміті щодо України в Саудівській Аравії — місто Джідду відвідає спеціальний представник Уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей, який приїжджав до Києва, а також відвідав ЄС та росію.

16:00 Експертів МАГАТЕ допустили на дах третього та четвертого реакторів на Запорізькій АЕС і вони не виявили там вибухівки, повідомив голова Агентства Рафаель Гроссі.

15:00 Командувач Сухопутними військами Олександр Сирський показав відео про те, як на Горлівському напрямку українські військові вибивають окупантів з панівних висот.

14:00 Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача: "Напружена тригодинна Ставка. Багато питань, які потребували особливої уваги".

13:00 Україна повернула тіла ще 44 загиблих військових, повідомив уповноважений з питань зниклих безвісти Олег Котенко.

12:00 Командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що українські військові на Таврійському напрямку минулої доби виконали 1477 вогневих завдань і знищили 21 одиницю військової техніки ворога.

11:00 Джерела "Телеграфа" у Службі безпеки України повідомили, що відомство провело спеціальну операцію в бухті Новоросійська, під час якої було пошкоджено десантний корабель "Оленьогірський гірник".

10:00 По тг каналам постять, що у Новоросійську після нічної атаки морськими дронами, пошкоджено великий десантний корабель "Оленегорский горняк"

09:00 Минулої доби російські війська намагалися наступати біля Мар'їнки, а також північніше та південно-східніше Авдіївки, однак успіхів не досягли. Водночас ЗСУ продовжують просування на всіх напрямках фронту та закріплюються на досягнутих рубежах, говорить речник Генерального штабу Збройних Сил України Павло Ковальчук.

08:00 За добу ЗСУ ліквідували 640 окупантів.

З вечора і протягом ночі агресор п’ять разів обстріляв Нікопольщину. Гатив з важкої артилерії та РСЗВ. Поцілив по районному центру, Червоногригорівській та Мирівській громадам.

07:00 Вночі у Бердянську було дуже гучно, там близько 1:10 місто прокинулось від дуже гучних вибухів. Як повідомляють місцеві, вибухи чуло все місто, але особливо гучно було на горі. ППО працювало одразу з декількох установок.

06:00 В окупованій Феодосії вночі пролунали вибухи. Також голосно було у Новоросійську Краснодарського краю.

00:00 росія обстрілює Україну ракетами, які Київ передав Москві за газові борги наприкінці 90-х – розслідування "Схем".

Україна розпочала переговори зі США щодо двосторонньої угоди щодо надання гарантій безпеки, як це передбачено Спільною декларацією про підтримку України, яка є основою для розроблення відповідних двосторонніх угод.

Карта бойових дій на початок дня виглядає так:

Інформацію за 1 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 524: ЗСУ просуваються на півдні, а росіяни продовжують бити по мирним містам

З даними за 2 серпня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 525: росіяни зазнають рекордних втрат у спробах атакувати ЗСУ на сході

Про те, що відбувалося 3 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 526: ЗСУ просуваються на трьох напрямках, а окупанти "зриваються" на мирному населенні