Війна — день 514: ЗСУ долають російську оборону і продовжують просування

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за добу

Війна росії проти України триває, а основні бої відбуваються на низці напрямків на сході та півдні нашої країни. Поки ЗСУ успішно просуваються під Бахмутом, на Мелітопольському та Бердянському напрямках ворогові вдається відтісняти українських захисників на напрямі Куп’янська. Сили оборони України стикаються з викликами у вигляді величезних площ мінних полів, однак у Києві натякають, що незабаром просування може набрати темпу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен застеріг від передчасних висновків щодо контрнаступу ЗСУ. Адже коли українські військові розгорнуться – це призведе до змін на фронті.

22:00 Зеленський звернувся до генсека НАТО Єнса Столтенберга з пропозицією невідкладно скликати раду Україна-НАТО через агресивні кроки рф у Чорному морі

21:00 Концерн Rheinmetall передасть Україні нові боєприпаси для збиття російських дронів.

Зазначається, що Rheinmetall має поставити 300 тисяч снарядів для Gepard, 40 тисяч з яких будуть поставлені цього року.

20:00 Російські окупанти відправили на фронт громадян Узбекистану, які їхали на будівництво до Маріуполя, повідомляє Генштаб ЗСУ.

"У підрозділах російських окупаційних військ, розміщених у тимчасово окупованій Горлівці Донецької області, зазначено наявність громадян Узбекистану. Вказані особи прибули до міста Маріуполь для проведення будівельних робіт", — йдеться у повідомленні.

При цьому зазначається, що після прибуття у громадян Узбекистану вилучили паспорти та мобілізували до складу окупаційних військ як "добровольців".

19:00 США планують уже у вівторок, 25 липня, оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на суму до $ 400 млн.

"За словами офіційних осіб, в посилку включено кілька бронетранспортерів Stryker, обладнання для розмінування, боєприпаси для національних перспективних зенітних ракетних комплексів (NASAMS), боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних комплексів (HIMARS), протитанкову зброю, включаючи TOW і Javelin", — повідомляє Reuters з посиланням на трьох американських чиновників.

18:00 Російська авіація атакувала Зміївку Бериславської громади, повідомляє Херсонська ОДА. Зафіксовано три "прильоти" керованих авіабомб – по місцевому кладовищу, житловому кварталу та фермерському господарству. Через ворожий удар пошкоджено щонайменше чотири житлові будинки, а також приміщення ферми. Інформація щодо потерпілих уточнюється. Попередньо, постраждав один місцевий житель.

17:00 Авіація та ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ вразили сектор зосередження живої сили противника у Скадовському районі. За попередньою інформацією, знищено 24 окупанти, 2 пускові установки ЗРК С-300, 3 одиниці автобронетанкової техніки та склад безпілотників.

16:00 Російські окупанти вкотре обстріляли Куп'янськ Харківської області. Є загибла., — це 57-річна жінка.

15:00 Заходи щодо розташування найманців ПВК "Вагнера" в Білорусі відбуваються з метою психологічного тиску на населення, заявив командувач Об’єднаних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

"Але нас не треба лякати, бо ми знаємо, чим треба займатися й робимо все для того, щоб ворожі розвідувальні диверсійні сили не змогли успішно діяти на території України, зокрема, на Київському напрямку в Чорнобильській зоні", — заявив Наєв.

14:00 ЗСУ ліквідували пропагандиста з російського РІА Новості Ростислава Журавльова.

13:00 Після вибухів у Криму окупаційною "владою" було ухвалено рішення про евакуацію населення в радіусі 5 кілометрів від місця НП до пунктів тимчасового розміщення.

12:00 Російські загарбники встановили так звані "зуби дракона" поблизу окупованої Євпаторії. Їх помітили на березі моря.

11:00 У Криму був приліт БПЛА до аеродрому та нафтобазі, пишуть місцеві Телеграм-канали.

10:00 Російська армія вдарила по смт Нью-Йорк на Донеччині. Проти місцевих мешканців застосували авіабомби ФАБ-250.

Про це повідомляє прес-служба Донецької обласної прокуратури. Внаслідок обстрілу загинули четверо місцевих жителів, серед них подружжя – залишки їхніх тіл вилучено рятувальниками з-під завалів зруйнованого будинку. Крім того, отримали поранення ще троє цивільних, зокрема жінка, чоловік якої загинув.

09:00 Ось так виглядає спалене нелюдями зерно

08:00 За добу ЗСУ ліквідували ще 640 окупантів

07:00 Джо Байден і Володимир Зеленський обговорюють постачання далекобійних ракет ATACMS на потреби ЗСУ, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

06:00 У Кропивницькому пролунали звуки вибухів у ніч проти 22 липня під час оголошеної повітряної тривоги через небезпеку ракетних ударів.

01:00 Бойовики приватної військової компанії "Вагнер" більше не воюють в Україні, заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.

00:00 Інспекція США не виявила в Україні ознак розкрадання західної зброї, яка була передана у рамках військової допомоги.

Інформацію за 19 липня дивіться за посиланням: Війна — день 511: окупанти намагаються відвернути ЗСУ від Бахмута і наступають у бік Куп’янська

З даними за 20 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 512: ЗСУ має успіхи на фронті, а окупанти продовжують обстріли міст

Про те, що відбувалося 21 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 513: росія забруднює у санкціях, але продовжує кошмарити Україну