Було складно: у ЗСУ розповіли, чому росія не змогла знищити українські літаки в перші дні вторгнення

Читать на русском
Автор

Як Україна зберегла літаки

Перші місяці вторгнення для українських пілотів та зенітників були особливо напруженими, проте їм вдалося зберегти контроль за небом.

Як розповів в інтерв’ю "Фокусу" спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат на 500 день вторгнення, подібні тренування проводилися з 2014 року на полігоні "Ягорлик" у Херсонській області.

"Там щоосені вони тренувалися збивати повітряні цілі, на зразок Ту-143 "Рейс" — це старі радянські безпілотники, фактично копія ракет "Калібр" за характеристиками. Де-факто, саме ці тренування — єдина практика наших зенітників у відбитті атак крилатими ракетами ворога ", — сказав він.

За його словами, українські пілоти теж вчилися збивати ці БПЛА, а також виходити з-під ракетної атаки та здійснювати посадку на спеціальних ділянках автомобільних доріг.

За словами Ігната, саме ці тренування дозволили зберегти більшу частину літаків у перші дні російського вторгнення. Деяку частину літаків було втрачено, проте повного контролю неба росіянам досягти не вдалося.

"Якби їм це вдалося, це призвело б до втрати країни. А цього не можна було допустити", — зазначив він.

Гнат нагадав, що перші півтора місяця для українських повітряних сил були дуже важкими, оскільки довелося вибудовувати систему ППО з того, що залишилося на озброєнні, а також організовувати чергування на запасних аеродромах. Крім того, доводилося постійно здійснювати бойові вильоти.

Як повідомлялося раніше, у ЗСУ раніше повідомили, що з початку червня Україна втратила в боях 1 літак, хоча в росії заявили, що збили 20.