Війна — день 410: Донбас залишається епіцентром активних бойових дій, найзапекліші бої ведуться за Мар’їнку

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 9 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 410 днів. Епіцентром активних бойових дій залишається Схід України. Там продовжуються спроби наступу росіян на чотирьох напрямках – Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському. Найзапекліші бої серед зазначених ділянок продовжуються за Мар’їнку. Також ворог намагається наступати і на Бахмутському напрямку та взяти під контроль Бахмут.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 квітня, але більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська в неділю обстріляли місто Дружківка в Донецькій області, внаслідок чого поранень зазнали двоє цивільних, повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

22:00 Увечері у Херсоні пролунали вибухи. При цьому в області повітряну тривогу не оголошували. Наразі офіційної інформації про вибухи не надходило.

21:00 У районі Мар'їнки та Авдіївки росіяни зазнають колосальних втрат, щодня втрачаючи близько двох рот особового складу, повідомив речник Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашковський.

20:00 Авіація Сил оборони України завдала за добу шість ударів по районах зосередження російських окупантів, повідомляє Генштаб ЗСУ. Разом з тим підрозділи ракетних військ та артилерії вразили чотири зенітно-ракетні комплекси, 11 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та п'ять станцій радіоелектронної боротьби ворога.

19:00 Українські захисники відбили понад 40 атак, 20 з них на Бахмутському напрямку, повідомляє Генштаб ЗСУ. Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

18:00 Російські окупанти випустили дві ракети по Новгород-Сіверській громаді на Чернігівщині, внаслідок чого було зруйновано міст між селами Грем'яч та Мурав'ї.

17:00 Житель села Караїчне Чугуївського району Харківської області отримав тяжке поранення внаслідок обстрілу села російськими окупантами, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

16:00 Сили оборони знищили безпілотний літальний апарат російських окупантів, попередньо типу Zala 421-16е, в небі над Сумською областю.

15:00 Російська армія авіаційною ракетою влучила у межі Чернігівської області — в районі н.п. Грем'яч. Причиною обстрілу є руйнування інфраструктури населеного пункту. Про втрати серед місцевого населення інформація не надходила, повідомило ОК "Північ".

14:00 Російський ракетний терор проти енергетичної інфраструктури України остаточно провалився, і Москва схоже відмовилася від цих зусиль, йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

13:00 Військовий експерт Роман Світан назвав області росії, по яким битиме Україна в першу чергу. Усього їх п'ять: Брянська, Курська, Бєлгородська, Воронезька та Ростовська.

12:00 Видання Bild повідомляє, що президент Володимир Зеленський може здійснити офіційний робочий візит до Німеччини вже у травні. Однією з причин є вручення йому важливої премії Карла Великого.

10:00 В оперативному командуванні "Південь" повідомили, що росія вивела в Чорне море два підводні човни, які можуть нести до 8 "Калібрів" на борту. Всього в акваторії зафіксовано 11 кораблів противника.

За останню добу Донеччина знаходилася під регулярним вогнем російської армії. Пошкоджені будинки у Мар'їнській, Курахівській, Костянтинівській та низці інших громад. Двоє людей отримали поранення — у Бахмуті та Торецьку. На щастя, обійшлося без загиблих.

09:30 Святкова неділя — не привід пропускати дані про втрати ворога на фронті. Ось якою статистикою сьогодні діляться у Генштабі ЗСУ:

Втрати армії росії в Україні 09.04.2023

09:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав християн західного обряду із Великоднем.

08:00 Стали відомі подробиці нічної атаки на Запоріжжя. Зруйновано приватний житловий будинок, російська ракета забрала життя батька та його 11-річної доньки.

Так виглядав будинок в Запоріжжі після удару

07:00 Темп атак російських військ та кількість обстрілів на фронті знижуються, що може свідчити про наближення кульмінації наступу ворога. Більш детально про ситуацію на фронті розповідаємо в аналізі свіжих карт бойових дій в Україні.

Карта боїв в Україні 09.04.2023

Поділилися актуальною інформацією щодо обстрілів та боїв також і у Генштабі ЗСУ. Слід зазначити, що останню добу результативність наших сил ППО була неймовірною — "відмінусували" аж 14 ворожих БПЛА.

На Київщині під час польових робіт тракторист підірвався на ворожій міні. 34-річний водій отримав травми, наразі він знаходиться у лікарні. Інцидент стався між селами Світильня та Русанів. При обстеженні території на полі було знайдено ще 13 мін.

Трактор перетворився на металобрухт
Водію вже надали першу допомогу, тепер ним опікуються медики

06:00 Зібрали ще кілька новинок, які ви могли пропустити, допоки спали:

  • вночі у Запоріжжі лунали вибухи. За попередніми даними, місто могли атакувати ракетами С-300, після прильоту почалася пожежа. Про постраждалих поки інформації немає;
  • витік документів у США продовжується. Як пише The New York Times, у мережі з'явилися дані Пентагону щодо оцінки як російської, так і української армій;
  • президент Володимир Зеленський заявив, що Україна уклала із Польщею угоду про закупівлю 200 БТР Rosomak. Перша сотня техніки має надійти вже найближчим часом, інша частина — дещо пізніше.

Колишній офіцер ГРУ рф із Якутська перейшов на бік України: хоче воювати проти ворогів батьківщини.

05.30 Протягом минулого дня окупанти здійснили 7 обстрілів прикордонних громад Сумської області, — ОВА.

05.00 російський наступ на Авдіївку припинився, — ISW.

03:00 З Сирії по Ізраїлю випустили 3 ракети.

01:00 Зеленський про вступ України до НАТО: "Лише разом з нами Альянс гарантуватиме справжній захист Європі".

00:00 Російські окупанти в суботу вкотре обстріляли Херсон, через що в деяких районах зникло електропостачання, енергетики працюють над усуненням неполадок, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Інформація за 6 квітня доступна у зведенні: Війна — день 407: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ мають успіхи під Авдіївкою

З даними за 7 квітня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 408: росіяни продовжують безуспішно штурмувати Бахмут

Про те, що відбувалося 8 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 409: окупанти зазнають втрат під Авдіївкою, а ЗСУ готуються до контрнаступу