Війна — день 399: важкі бої під Бахмутом та погіршення ситуації поблизу Авдіївки

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 29 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 399 днів. Окупанти могли перекинути підрозділи "вагнерівців" до Авдіївки, де в останній тиждень ворог демонструє певні успіхи. Також важкою ситуація залишається біля Бахмута та Мар’їнки, а на півдні помічено розгортання підрозділів російських десантників. Також противник не припиняє тактику нічних ударів з використанням дронів, а місцями й авіації.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На Запорізькому напрямі ЗСУ почали тіснити окупантів, заявляє депутат облради Ашурбеков.

22:00 Російські окупанти завдали авіаційного удару по Авдіївці (Донецька обл.) і влучили у дитячий садочок, повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

21:00 Іспанія направить першу партію із шести танків Leopard 2A4 до України 9 квітня.

20:00 Російські окупанти за добу завдали одного ракетного та 16 авіаційних ударів по території України, а також здійснили 4 обстріли з реактивних систем залпового вогню, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

19:00 Російські військові досягли часткового успіху в районі Бахмута. У той час як українські захисники знищили склад боєприпасів та два склади пально-мастильних матеріалів ворога, повідомляє Генштаб ЗСУ.

В анексованому росією Криму пролунав вибух в селі Гвардійське Сімферопольського району, де розташована російська військова авіабаза.

18:00 Російські військовослужбовці намагаються зробити провокації на українсько-білоруському кордоні, повідомляє СБУ з посиланням на перехоплення розмови військової росії на кордоні.

17:00 Польща планує збільшити виробництво боєприпасів напередодні контрнаступу ЗСУ на фронті. Закликає союзників, приватні, державні та іноземні компанії ухвалити виклик, заявив прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

16:00 До кінця травня завершиться другий етап випробувань жіночої військової форми українських виробників, повідомляють у Міноборони України.

15:00 Танки Leopard можна буде побачити в дії під час контрнаступу ЗСУ у квітні-травні, — міністр оборони Олексій Резніков.

В Міноборони росії заявили про початок навчання військ стратегічного призначення з комплексами "Ярс", які нібито запускають міжконтинентальні балістичні ракети на відстань до 11 тисяч кілометрів.

Російський посол в Стокгольмі заявив що вступ Швеції та Фінляндії до НАТО зробить ці країни "законною мішенню" для росії. Тепер його викликають до МЗС Швеції.

14:00 Прес-секретар президента рф дмитро пєсков заявив, що війна — це надовго, і що цілі росії в Україні будуть досягатися військовим шляхом через неможливість їх досягнення політико-дипломатичним шляхом.

Колишній глава Держдепу, майбутній кандидат у президенти США Помпео найближчими днями приїде до України, — Politico.

13:00 Делегація МАГАТЕ на чолі з Рафаелем Гроссі прибула на територію Запорізької АЕС в Енергодарі. Три експерти від організації залишаться на ЗАЕС після ротації приблизно на два місяці.

У російському Ростові чули вибух.

На півдні спостерігається зменшення кількості ворожих обстрілів, ворог засів глибоко в обороні і не вдається до активних дій, — речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

12:00 Іспанія має намір передати Україні перші танки Leopard 2 після Великодня, зараз машини проходять підготовку після ремонту, — El Pais.

Російські спецслужби залучають дітей до фейкових мінувань в столиці та інших регіонах України, для цього створили спеціалізовану інтернет-спільноту, до якої регулярно залучали неповнолітніх мешканців різних регіонів, — Служба безпеки України.

11:00 В МЗС Китаю заявили, що зустріч Сі Цзіньпіна із Зеленським не планується, але Пекін продовжує "підтримувати спілкування" з Києвом.

10:00 Зеленський запросив лідера Китаю Сі Цзіньпіна до України після його візиту до Москви.

Одна з країн Європи відправила Україні систему ППО, яка не працювала, через що її довелося замінювати "знов і знов", — Зеленський в інтерв'ю Associated Press.

08:50 За минулу добу росія втратила в Україні 4 безпілотники, 7 танків, літак і орієнтовно більше 600 окупантів;

Втрати росії в Україні 29.03.2023

08:00 У Мелітополі після нічних вибухів зникла електрика, окупанти підтверджують влучання по залізничному депо.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі чули серію вибухів в різних районах Мелітополя, зокрема в районі аеродрому, попередньо є прильоти;
  • в епіцентрі бойових дій залишаються Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка та їх околиці, — Генштаб ЗСУ;
  • з кожним днем виїзд з Авдіївки все складніший, і місті залишається п'ятеро дітей, — поліція Донеччини;
  • біля захопленої росіянами Запорізької АЕС посилилися бойові дії, — гендиректор МАГАТЕ;
  • Україна обов’язково має отримати винищувачі F-16 чи інші літаки IV покоління в майбутньому, проте зараз партнери мають зосередитися на передачі систем ППО, ракет та бронетехніки, — голова Пентагону Ллойд Остін
  • 31 березня буде проведено засідання Радбезу ООН для обговорення погроз путіна розмістити ядерну зброю на території Білорусі.

3:00 У Білому домі кажуть, що не бачать жодних ознак того, що росія має намір застосувати ядерну зброю в Україні, а також підготовки до такого кроку

1:00 У США вважають, що Україна має всі шанси провести успішний контрнаступ навесні 2023 року

00:00 У Португалії повідомили, що три їхні танки Leopard 2A6 вже прибули до України.

Про те, що відбувалося 26 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 396: окупанти штурмують Бахмут і готують новий наступ.

Інформація за 27 березня доступна у зведенні: Війна — день 397: окупанти загрузли під Бахмутом і отримали нову порцію "бавовни".

З даними за 28 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна – день 398: бої на Донбасі та нова атака безпілотників.