Війна — день 383: окупанти "застрягли" у Бахмуті, але посилюють обстріли

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 13 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 383 дні. Окупанти намагаються просунутися в Бахмуті, однак це не приносить їм жодних результатів, при цьому ЗСУ посилили тиск на противника в районі Сватового, і навіть могли там досягти певних успіхів. Разом з тим фіксується перекидання додаткової артилерії противника в південних областях, і в першу чергу йдеться про все ще окуповану Кінбурнську косу. Такі маневри можуть свідчити, що незабаром обстріли Миколаївської та Херсонської областей посиляться.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Нардепи попросили голову СБУ забезпечити збереження експонатів Києво-Печерської Лаври.

22:00 У Києві та області скасували стабілізаційні відключення електроенергії.

21:00 Російські окупанти обстріляли з тяжкої артилерії Марганецьку, Червоногригорівську та Покровську об'єднані територіальні громади Нікопольського району Дніпропетровської області.

20:00 У селі Посад-Покровське на Херсонщині підірвалися на російській міні четверо піротехніків ДСНС.

У росії виступили за продовження "зернової угоди" після закінчення терміну її дії 18 березня, але лише на 60 днів.

19:00 Кабінет міністрів України підтримав виділення додаткових 518 млрд гривень на сектор безпеки та оборони.

18:00 У Херсоні місцеві жителі вкотре почули вибухи.

17:00 Наразі безпосередня військова небезпека для Молдови не спостерігається. Але росія веде проти країни гібридну війну, заявив міністр оборони Молдови Анатолій Носатий.

16:00 Міжнародний кримінальний суд має намір порушити дві справи про військові злочини, пов'язані з російським вторгненням в Україну. Суд вимагатиме видачі ордерів на арешт кількох людей, пише The New York Times.

Московська влада почала вирубувати ліси та парки, щоб розташувати системи ППО в російській столиці.

15:00 Прессекретар російського диктатора дмитро пєсков заявив, що росія може "досягти цілей" у війні проти України тільки "військовим шляхом".

Тим часом також цікаво, що лідер Китаю Сі Цзіньпін має намір здійснити візит до Москви для зустрічі з путіним, а також провести онлайн-зустріч із Зеленським.

В Дар'ївській громаді Херсонщини ворог обстріляв бригаду енергетиків під час аварійно-відновлювальних робіт, постраждав один електрик.

Росіяни двома ракетними ударами обстріляли школу в Авдіївці, загинула жінка.

Наслідки обстрілу Авдіївки 13.03.2023

13:50 Пішли відбої тривоги, — ймовірно, були фальш-пуски.

13:30 У багатьох областях України повітряна тривога, чиновники закликають не ігнорувати сигнал.

12:45 На Сумщині росіяни обстріляли селище Зноб-Новгородське. Нанесений ракетний удар в районі місцевого професійно-аграрного ліцею. 1 цивільна особа загинула, 4 особи поранені.

Наслідки обстрілу Сумщини 13.03.2023

11:35 росія раптово почала нарощувати присутність ракетоносіїв в Чорному морі, має вже загальний залп в 20 "Калібрів", загроза нанесення ракетного удару надзвичайно висока, — ОК "Південь".

10:00 Голова Офісу президента Андрій Єрмак: "Ворог розповсюджує фейки, намагається розповідати про нашу слабкість і свою готовність перемогти. Вони досі нічого не зрозуміли і живуть у паралельній реальності, де Україна впаде. Це добре. Бо чим далі, тим болючіше їх битиме реальність. А вона у наших кулях, снарядах і ракетах. Вона у силі воїнів та єдності нації. Ім‘я реальності — це Україна, яка поверне всі свої кордони".

Командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський тим часом розповідає, що ситуація в Бахмуті на ранок 13 березня залишається складною: "Штурмові загони Вагнера наступають з декількох напрямків, намагаючись прорвати оборону наших військ і просунутися до центральних районів міста. У ході жорстких боїв наші оборонці завдають відчутних втрат ворогу. Вогнем артилеріі, танків, інших вогневих засобів відбиваються всі спроби противника захопити місто".

09:00 Внаслідок ранкового обстрілу Куцурубської громади Миколаївщини загинуло дві людини, маленька дитина постраждала та була госпіталізована.

За минулу добу росія втратила в Україні безпілотник, 16 артсистем, вісім танків та орієнтовно більше 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 13.03.2023

08:00 Зранку ворог обстріляв населений пункт Куцурубської громади Миколаївщини, є руйнування житлових будинків, відомо про одного загиблого, під завалами можуть бути ще люди, — голова ОВА Віталій Кім.

Через шторм у Чорному морі ймовірність нової ракетної атаки росії по території України наразі невелика, — керівниця пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

В окупованому Маріуполі Донецької області запрацювало українське радіо, — радник міського голови Петро Андрющенко.

"Ми повинні мати настільки сильну армію, щоб її ніколи не потрібно було використовувати", — прем'єр Польщі Матеуш Моравецький.

07:00 Вночі в Білгородській області були вибухи, — влада заявляє про "роботу ППО" по ракетам і одну постраждалу.

06:00 В Британії продемонстрували можливості танків Challenger 2, які будуть передані Україні.

05:00 Путін шукає "цапів-відбувайлів", на яких зможе покласти провину за провали РФ у війні проти України, — ISW.

03:00 "Ідея сипатична": Ткаченко схвалив пропозицію називати росію московією, але призвав до консультацій з експертами.

02:00 На Сумщині ворог здійснив обстріли територій Білопільської громади. Було зафіксовано 18 прильотів з мінометів.

01:00 Бійці Луганської бригади ТРО збили ворожий ударний дрон Mugin-5.

00:00 За минулий тиждень українські військові знищили 5 складів боєкомплекту росіян та 7 командних пунктів.

З даними за 10 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 380: Україна відновлюється після ракетного обстрілу, на Донбасі тривають тяжкі бої

Про те, що відбувалося 11 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 381: росіяни хочуть "паузу" під Бахмутом і намагаються прорватися під Вугледаром

Інформація за 12 березня доступна у зведенні: Війна — день 382: окупанти посилили тиск на Бахмут, а Україна готує удар у відповідь