Війна — день 317: окупанти обіцяють "різдвяну тишу", але ЗСУ готові до всього

Читать на русском
Автор

Оперативно про головне 6 січня

Повномасштабна війна між росією та Україною триває 317 день. Продовжуються запеклі бої та вибухи на складах боєприпасів окупантів. путін нахабно оголосив "режим припинення вогню" у різдвяні свята, на що у Зеленського йому запропонували "залишити це лицемірство собі". Ймовірно, противник сподівається перегрупувати сили та зміцнити позиції, проте українська армія готова дати відсіч ворогові будь-якої миті. Тим більше, що союзники України посилюють підтримку ЗСУ: незабаром Німеччина передасть нам ЗРК Patriot і БТР Marder.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 6 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:05 Запаси ракет у "другої армії світу" за деякими позиціями впали до 9-11-16% від довоєнного рівня, як наприклад, по "Калібрах", "Іскандерах" чи Х-101.

Хоча за деякими позиціями ворог має понад 40 відсотків ракет, а по "Кинджалах" — аж 84%.

Про це повідомляє у своїй інфографіці міністр оборони Олексій Резніков.

22:20 Росія хоче мобілізувати ще до 500 тисяч військовозобов'язаних у січні на додаток до 300 тисяч, призваних у жовтні-2022, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

21:40 Ввечері 6 січня у тимчасово окупованому Мелітополі прогримів вибух, повідомив законний мер Мелітополя Іван Федоров.

"Надто гучно окупанти Мелітополя, у яких немає нічого святого, святкують Різдво. Жителі повідомлять про гучний вибух в районі залізничного вокзалу", — написав міський голова.

21:15 Новий пакет допомоги США Україні включає в себе 50 БМП Bradley, 500 протитанкових ракет і 250 000 снарядів. Крім того, ВСУ отримають 100 бронетранспортерів M113, 55 протимінних машин із захистом від засади (MRAPS) і 138 військових всюдиходівHUMVEES, боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS) і системи протиповітряної оборони (Sea Sparrow) й іншу зброю.

20:05 США виділили Україні новий пакет військової допомоги на 3 мільярди доларів, повідомляє Білий дім.

19:00 Різдвяний наказ Путіна про припинення вогню "не заслуговує на довіру", заявив Жозеп Боррель.

Головний дипломат ЄС вважає, що оголошення володимиром путіним 36-годинного припинення вогню в ознаменування православного Різдва "не заслуговує на довіру", додавши, що наказ російського президента, мабуть, є спробою Москви "виграти час для перегрупування своїх військ".

18:20 Генштаб ЗСУ підтвердив ураження 5 січня пункту дислокації російських окупаційних військ у Гаврилівці Другій Херсонської області. Відомо, що до місцевих лікарень привезли до 100 поранених військовослужбовців. Інформація щодо ліквідованих загарбників уточнюється.

17:10 Опитування КМІС показало, що кількість українців, які вважають, що між політичним та військовим керівництвом існує серйозний конфлікт, впало з 14% у вересні до 10% — у грудні. Водночас побільшало тих, хто переконаний, що політичне керівництво України та військове командування діють злагоджено як одна команда із метою перемогти у війні (з 71% до 77%).

16:00 Екс-депутата Верховної Ради VIII скликання від "Опоблоку" Дмитра Добкіна помітили у варшавському готелі, хоча за віком та складом сім'ї він мав би перебувати в Україні як військовозобов'язаний.

14:30 Рішення Дзержинського суду про звільнення під заставу із СІЗО навідниці та колаборантки з Харкова Дар'ї Кригіної було скасовано. Вона залишається під вартою.

13:00 Кореспондент "Телеграфа" побував у Бахмуті та показав, як зараз виглядає місто-фортеця, яку росіяни штурмують уже пів року.

12:00 Росіяни можуть готувати теракт в Україні на Різдво. Цього дня кілька православних храмів Донецька та інших населених пунктів на окупованих територіях можуть замінувати та підірвати.

11:00 Окупанти обстріляли пожежну частину в Херсоні, загинув один рятувальник, ще четверо постраждали.

10:00 ЗСУ піднялися з 22 на 15 місце у рейтингу найсильніших армій світу від Global Firepower.

09:00 Повідомляють про вибухи в Херсоні.

За минулу добу ЗСУ зібрали файний врожай ворожих танків, РСЗВ, артилерії, збили літак та гелікоптер:

Втрати росії в Україні 06.01.2023

На Івано-Франківщині сьогодні можуть бути вибухи без оголошення тривоги, — це будуть навчання військових.

08:00 Крім оголошених бронетранспортерів Marder і батареї Patriot, Німеччина має намір передати Україні додаткові установки Gepard, — пише Spiegel.

Україна внаслідок російського вторгнення втратила близько 90% вітрової та понад 40% сонячної генерації електроенергії, — міністр енергетики України Герман Галущенко.

07:00 Генштаб ЗСУ повідомляє про посилення росіянами спроб встановлення контролю над окупованими територіями:

  • в Каховці проходять рейди по торговим точкам, погрожують вилучати гривні та товар, якщо знайдуть українську валюту;
  • з 1 січня в Донецьку почали збір інформації про громадян 2006 року народження для постановки на військовий облік;
  • у Старобільську у людей перевіряють телефони в рамках "контррозвідувальних" заходів, шукають українські номери.

05:30 Путін закликав до припинення вогню, щоб представити Україну непоступливою і не бажаючою переговорів — ISW.

05:00 Глава Європейської ради Шарль Мішель назвав пропозицію рф про припинення вогню фальшивою та лицемірною.

03:52 ПВК "вагнер" хоче захопити соляні та гіпсові шахти під Бахмутом – у Білому домі пояснили інтерес пригожина до міста.

03:00 Пропозиція Росії про припинення вогню не призведе до миру, — глава МЗС Британії.

00:52 російська федерація може тренувати операторів ударних дронів у Коломні під москвою, — ЗМІ.

00:11 На Різдво росіяни можуть висадити у повітря кілька православних храмів Донецька та інших населених пунктів захоплених регіонів, — InformNapalm.

З даними за 3 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 314: росія втрачає все більше окупантів і готує новий удар

Про те, що відбувалося 4 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 315: росіяни обстрілюють мирні міста і "по своїх трупах" наступають на Бахмут

Інформація за 5 січня доступна у зведенні: Війна — день 316: ЗСУ знищують склади окупантів, а росіяни готуються до нового ракетного удару