Війна — день 311: ЗСУ досягли успіху на Луганщині, а росіяни продовжують тероризувати мирних українців

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 31 грудня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже 311 днів. ЗСУ значно покращили свої позиції в районі Кремінної, що на Луганщині, і продовжують стійко утримувати оборону біля Бахмута. Окупанти своєю чергою продовжують атакувати з використанням ударних дронів і не відмовилися від мети знищити українську критичну інфраструктуру.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 31 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська обстріляли місто Нікополь із реактивних систем залпового вогню.

22:00 Президент Франції Макрон у новорічному зверненні пообіцяв допомагати Україні до перемоги.

21:00 З полону звільнили парамедика, кримського татарина Асана Ісенаджієва. Під час оборони міста він звертався до президента Туреччини Ердогана із закликом допомогти вивезти із заводу цивільних та військових.

20:00 Окупанти посилили адміністративно-поліцейський режим: у Генічеську з 31 грудня 2022 року по 6 січня 2023 року місто закрите на виїзд, а також заборонений виїзд жителям навколишніх сіл. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Українська авіація за добу завдала 6 ударів по районах зосередження загарбників та 1 удар по позиціях зенітно-ракетних комплексів супротивника. При цьому підрозділи ракетних військ обстріляли два райони зосередження живої сили та військової техніки та пункт управління росіян.

18:00 За даними медичної служби, загалом у Києві через ворожу ракетну атаку 1 людина загинула, 22 — постраждало. Інформація щодо потерпілих уточнюється, повідомляє ДСНС.

17:00 У рамках чергового обміну військовополоненими напередодні Нового року звільнено ще 140 українців, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Серед звільнених 82 бійці Збройних сил, 15 представників територіальної оборони, 22 співробітники Національної Гвардії, 11 з Військово-морських сил та 10 з Державної прикордонної служби України.

"132 чоловіки та 8 жінок, 22 офіцерів та 118 сержантів та солдатів… Є поранені, також захисники Маріуполя, острови Зміїний, добровольці ТРО зі Славутича, причому батьки та сини, які разом перебували в полоні, і наші з Бахмутського спрямування", — повідомив Єрмак.

16:10 Попередньо противник здійснив по Україні пуски понад 20 крилатих ракет, повідомляє головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Силами та засобами нашої протиповітряної оборони знищено 12 крилатих ракет.

15:00 Декілька прильотів по цивільних об'єктах у Києві. Є постраждалі та загиблий (інформація оновлюється).

14:00 Внаслідок ворожого удару пошкоджено житлові будинки у Запоріжжі, повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

13:00 росія завдала чергового масованого ракетного удару по мирних українських містах. У Вінницькій, Київській, Харківській та Житомирській областях спрацювало ППО.

12:00 У кабінеті очільника ГУР МОУ журналісти помітили карту москви на моніторі. Для чого вона там Кирило Буданов, на жаль, не пояснив.

11:00 В Україні, а саме на Херсонському напрямку ЗСУ "демілітаризували" командира 39-го окремої мотострілецької бригади, полковника Марата Гаджибалаєва, який відсидів у рф строк за хабарництво.

10:00 Вночі по Чернігівщині вдарили ракетою, наймовірніше "Іскандером". На щастя, обійшлося без загиблих, інші деталі уточнюються.

Омбудсмен Дмитро Лубінець розповів, через які жахіття довелося пройти полоненим жителям Херсону. Росіяни проявили дуже багато жорстокості, що, вочевидь, було пов'язано із небажанням співпрацювати і загалом проукраїнською позицією населення.

09:00 Глава Офісу президента Андрій Єрмак знову поділився з українцями черговим ребусом зі смайлів. Ймовірно, у ньому зашифровано як вітання, так і передбачення наступного року. Помилитися неможливо – натякає на поразку росіян.

У розвідці Данії заявили, що знають чому путін прийняв рішення про повномасштабне вторгнення в Україну. На його свідомість могло вплинути вживання гормональних препаратів.

08:00 "Телеграф" поспілкувався з уповноваженим ВР з прав людини Дмитром Лубинцем — про звільнення військовополонених, тортури людей у Херсоні, вивезених у росію дітей та багато іншого. Вийшло дуже цікаво та об'ємно.

Міністр оборони Олексій Резніков попередив росіян про те, що на них чекає друга хвиля мобілізації. Цьому, швидше за все, передуватиме оголошення воєнного стану у рф.

Генштаб ЗСУ зробив приголомшливий подарунок під ялинку всім українцям — плюс 700 "хороших росіян" за добу!

07:00 Російські окупанти не планують заспокоюватись навіть на час новорічних свят. Активні бої продовжуються на сході України, хоча під Авдіївкою та Бахмутом помічено певне сповільнення обох сторін. При цьому ворог почав натякати на можливий початок бурхливішого протистояння на іншому напрямі фронту. Про це свідчать актуальні карти боїв в Україні.

Карта боїв в Україні 31 грудня

Поділилися свіжим зведенням подій на фронті та в Генштабі ЗСУ:

06:00 Зібрали кілька важливих нічних новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи лунали щонайменше у Херсоні, окупованому Токмаку Запорізької області та Нікопольському районі на Дніпропетровщині. Наслідки уточнюються;
  • росіяни могли зібрати запас "шахедів", щоб перекривати нестачу крилатих ракет, — ISW;
  • глава Міноборони Олексій Резніков виступив зі зверненням до росіян: вважає, що до другої хвилі мобілізації в рф залишився лише тиждень. Потім кордони і росії, і Білорусі можуть закрити на виїзд;
  • Володимир Зеленський переконаний, що у 2023 система ППО України стане кращою в Європі.

В Україні з початку війни окупанти викрали 30 мерів міст – Кличко.

05:30 Окупанти провели рейди на захопленій частині Херсонщини – шукали учасників АТО.

05:00 Гроші на вітер: Арестович розповів про те, як кремль "профукав" до 400 млн. доларів.

03:30 Переданий Україні німецький комплекс IRIS-T показав вражаючу ефективність – 100% влучень – Кличко.

03:00 Україна одержала від Польщі нову партію Starlink.

01:01 Київ повернувся до стабілізаційних графіків: у YASNO закликали економити електроенергію.

00:00 Міністр оборони Олексій Резніков закликав росіян уникати мобілізації. За його словами, у Росії на початку січня буде оголошено воєнний стан, а кордони закриті.

З даними за 28 грудня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 308: окупанти "тиснуть" на Донбасі і готують новий удар по Україні.

Про те, що відбувалося 29 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 309: жорстокі бої на Донбасі та нова ракетна атака по Україні.

Інформація за 30 грудня доступна у зведенні: Війна — день 310: росіяни атакують дронами та намагаються позбавити Україну світла під Новий рік.