Війна — день 300: окупанти обстрілюють українські міста, але страждають від "бавовни" у тилу

Читать на русском
Автор

Оперативно про головне 20 грудня

Повномасштабна війна росії проти України триває 300 днів. Найбільш важкі бої продовжуються біля Бахмута, але обстріли фіксуються по всій лінії фронту. На цьому фоні окупанти продовжують використовувати дрони для ударів по віддалених від фронту населених пунктах, включаючи Київ, але водночас зростає кількість вибухів і на військових об’єктах на території росії. Водночас у Мелітополі окупанти намагаються зміцнити позиції, хоч у цьому вже побачили натяк на підготовку чергового "жесту доброї волі".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США передадуть Україні системи ППО Patriot у наступному пакеті військової допомоги, — CNN, посилаючись на джерела.

Велика Британія відправила Україні понад 900 генераторів та близько 15 000 комплектів для екстремальних холодів для Збройних сил України, до Різдва доставлять ще 10 000 комплектів, повідомив міністр оборони Бен Уоллес.

22:00 Україні вдалося повернути ще 3 дітей, які були розлучені з батьками та вивезені під приводом "оздоровлення" у серпні 2022 року до дитячого табору "Ведмедик" у росії в м. Геленджик, повідомив український омбудсмен Дмитро Лубинець.

21:00 Стан енергетичної системи в Києві за добу практично не змінився, зараз потужність на 50% менша за необхідну, повідомив гендиректор енергокомпанії Yasno Сергій Коваленко.

Експерти The New York Times внесли книгу про культурну спадщину України до переліку найкращих видань мистецтва за 2022 р.

20:00 Британський уряд обіцяє надати Україні сотні тисяч боєприпасів у 2023 році.

19:00 Україна підтримує позицію країн Африки, які розглядають "вагнерівців" як суттєву загрозу безпеці та закликає негайно визнати "Вагнер" терористичною організацією, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

18:00 Фінляндія направить в Україну військову техніку на суму 28,8 млн євро, повідомило міністерство оборони країни.

17:00 Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр попросив голову КНР Сі Цзіньпіна вплинути на путіна для виведення російських військ з України.

16:00 Близько 1 тис. трансформаторів різної потужності, близько 5 тис. бензинових та дизельних генераторів та понад 100 автотрансформаторів залучено на сьогоднішній день від партнерів для відновлення енергосистеми України, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

15:00 "Маємо справу з психопатами": Роман Безсмертний розповів "Телеграфу" про справжній сенс зустрічі Путіна з Лукашенком та погрози для України

14:00 путін нагородив орденами головних колаборантів — двох із чотирьох виділив особливо.

13:00 Зеленський відвідав Бахмут, де точаться гарячі бої.

12:20 Зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі, вчорашні атаки погіршили ситуацію з енергопостачанням, зокрема у центральному регіоні та Києві. У столиці забезпечується менше половини потреби споживання, ремонтні бригади докладають всіх зусиль для того, щоб покращити енергопостачання, — "Укренерго".

11:30 Через 8 років СБУ затримала чоловіка, який у лютому 2014 року підіймав російський прапор разом з георгіївською стрічкою над будівлею Харківської міської ради під час прокремлівських мітингів.

10:45 Вже у найближчі місяці в Україну будуть відправлені ще понад 10 тисяч терміналів Starlink, Україна уклала угоду про це з компанією Ілона Маска, заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

09:30 Втрати росії в Україні впевнено наближаються до 100 тисяч:

Втрати росії в Україні 20.12.2022

08:50 Окупанти закрили пропускний пункт у Василівці (Запорізька область) через який люди могли виїхати з тимчасово окупованої території, повідомляє "Центр національного спротиву", підконтрольний Силам спеціальних операцій ЗСУ.

Тим часом голова Офісу президента Андрій Єрмак висловився з приводу 300 днів боротьби з російським агресором: "Всі наші вороги будуть холодними 200".

07:20 США відстежують розміщення російських сил на території Білорусі, а ООН вивчає інформацію щодо поставок Іраном ударних безпілотників росії, — відповідні заяви зробили представники ООН та Білого дому.

Тим часом експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що лукашенко міг відмовити путіну під час його візиту у участі Білорусі в війні проти України.

Вночі сильно обстріляли лікарню Калініна у Донецьку, там обвалилися три поверхи.

Лікарня Калініна у Донецьку після обстрілу 20.12.2022

06:00 "Передові позиції", які днями відвідав міністр оборони росії сергій шойгу, опинилися на півночі Криму за 85 кілометрів від лінії фронту, — GeoConfirmed.

3:00 На Харківщині посеред ночі пролунав гучний вибух, внаслідок чого спалахнула масштабна пожежа. У соцмережах з'явилися фото з місця події, проте офіційної причини поки що ніхто не озвучував

00:00 Окупанти завдали артилерійських ударів по Нікополю та Херсону, проте також повідомляється про пару потужних вибухів в окупованому Мелітополі.

Інформація за 17 грудня доступна у зведенні:ВСУ вдарили по Криму, а росія готується до нових наступів.

Про те, якою була ситуація 18 грудня читайте у матеріалі: Війна — день 298: росіяни готуються до затяжного конфлікту, а ЗСУ можуть просунутися на півдні

З даними за 19 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 299: дефіцит електроенергії та нова атака на Київ