Чи зможе Україна "відбиватися" від російських ракет, і коли: прогноз від Олега Жданова

Читати російською
Автор

Військовий експерт пояснив "Телеграфу", чому путін зараз активізував атаки саме на інфраструктуру

На сьогоднішній день на жаль поки що Україна ніяк не може 100%-во протидіяти ракетним обстрілам з боку росії та ураженню об'єктів інфраструктури. Ситуацію може на краще змінити постачання країні протиракетних комплексів нового покоління з-за кордону.

Про це в коментарі Телеграфу розказав військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Олег Жданов, аналізуючи постійні ракетні загрози від рф та обстріли української інфраструктури, в тому числі критичної.

"За великим рахунком на сьогодні — ніяк (не можемо ефективно протидіяти цим атакам, — авт.). Справа в тому, що наша система протиповітряної оборони частково спроможна перехоплювати ці ракети. Скажу так: путін продовжить ці обстріли, а зараз ще буде певна ескалація, тому що він підвищує ставки. Він не може ескалувати ситуацію на фронті (у нього не має сил і засобів). Тож путін наразі буде наносити ракетні удари по критичній інфраструктурі. По прикладу ракетного удару по Південноукраїнській атомній електростанції", — сказав він.

Експерт додав також, що зараз захиститися Україна може в межах наших військових можливостей, "коли ми побачимо цю ракету, і у нас буде час на реагування, щоб спробувати її збити".

"Загалом же питання можна було б вирішити, якби нам надали протиракетні комплекси. Як варіант — ізраїльські. Якщо, до речі, на кожний об'єкт поставити по батареї "Залізного куполу", то — так, один об'єкт цей комплекс може захистити. Як раз в радіусі 15 квадратних кілометрів він більш менш захищає з вірогідністю майже 90%. Але нам треба взагалі створювати повітряну ракетну оборону. Проте для цього потрібні такі комплекси, як NASAMS, IRIS-T, Patriot, THAAD. Однак, бачте, на сьогодні зокрема щодо американських комплексів Patriot і THAAD взагалі не йде мова. От, сьогодні після обстрілу АЕС з'явилося повідомлення, що перші два комплекси NASAMS прийдуть тільки протягом 1-2 місяців. Ми ще місяць-два повинні будемо якось терпіти або вправлятися власними силами", — прогнозує Олег Жданов.

Водночас він зазначає, що іноді, коли умови застосування ракет з боку росії менш підготовлені, то в України бувають шанси. Коли ПРО (або ППО) збиває 5 з 5 або 4 з 5 ракет (чи дві з трьох).

"Бувають такі для нас, я б сказав, позитивні моменти. Але десь у 50% випадків все одно ми не можемо впоратися з ракетним ударом", — підсумував полковник запасу ЗСУ.

Нагадаємо, вночі 19 вересня рф обстріляла Південноукраїнську АЕС у Южноукраїнську в Миколаївській області.

Як повідомляв "Телеграф", після низки провокацій рф довелося відключати всі енергобоки ЗАЕС, станцію зупинено.