Війна - день 150: шквал ракетних обстрілів України та перший російський "котел"

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за 23 липня

Ось уже протягом 150 днів українські сили оборони ведуть бойові дії із російськими загарбниками, які широкомасштабно вторглися до нашої країни у лютому. Поки на Донбасі окупанти загрузли і їхнє просування значно сповільнилося, на Херсонщині стало відомо, що російські війська потрапили в перший у цій війні "котел". Цю інформацію підтвердили й у Зеленського, назвавши ситуацію "російським Іловайськом". На міжнародній арені Україна підписала "зерновий договір" з ООН та Туреччиною у Стамбулі. Подібну угоду підписала і рф, хоча росія додатково окремо домовилася з ООН щодо експорту своєї с/г продукції й не тільки. Найближчими тижнями очікується, що експорт українського зерна відновиться Чорним морем.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 23 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Ракетний удар по порту Одеси виявився також ударом по політичних позиціях самої Росії, сказав у традиційному відеозверненні у суботу ввечері президент України Володимир Зеленський.

22:00 Внаслідок сьогоднішнього ракетного обстрілу одеського порту є поранені, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

21:00 Кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту у Європі, станом на 20 липня 2022 року становила 3 млн 709,33 тис., повідомило Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

20:00 Скандал із Вікторією Спартц триває: конгресвумен знову накинулася на Єрмака.

19:00 Росіяни знову вдарили по Миколаєву, у мережі з'явились відео диму над містом.

18:00 Окупанти дали старт підготовці "референдуму" у Запорізькій області.

Радника Конгресу США розлютив удар по Одесі: "Росія бреше завжди… Настав час далекобійних ракет".

У Туреччині заявили, що стурбовані ракетним ударом по порту в Одесі. Однак там також повідомляють, що росія заявила, що нібито "не має жодного відношення" до обстрілів.

17:00 Чи спробує Україна вивезти зерно після обстрілу порту: у Кабміні відповіли.

"Масовий інфаркт": вибух у Лисичанську позбавив життя півсотні окупантів. Подробиці повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

16:00 ООН "грізно" відреагувала на обстріл росіянами порту в Одесі.

Росіяни на Херсонщині ховаються у страху перед ЗСУ та потай стягують зброю – розвідка.

15:00 Моссад разом із США допоміг знайти зрадників та посібників росії в оточенні Зеленського, — заявив авторитетний ізраїльський журналіст Аттіла Сомфальві.

14:10 Судячи з усього, канцелярія Шольца затримує поставки Україні систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM, які здатні захистити велике місто від ракет, — пише авторитетна німецька газета Welt.

Тим часом в Charlie Hebdo зробили влучну карикатуру по ситуації в Україні, — поки люди гинуть, а Україна палає, когось хвилює лише як тишком забрати наше зерно.

13:00 В Україні відреагували на обстріл морського порту Одеси росією менше ніж через добу після домовленостей з ООН та Туреччиною щодо вивозу зерна.

"Російська ракета — це плювок Володимира Путіна в обличчя Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та Президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна", — спікер МЗС Олег Ніколенко.

"Це російська дипломатична дихотомія", — висловився також голова Офісу президента Андрій Єрмак.

12:25 Росія випустила чотири ракети "Калібр" по порту та зерновому терміналу в Одесі, засоби ППО збили лише половину, — ОК "Південь".

11:20 В Одесі серія вибухів, попередньо відомо про мінімум один "приліт". Ще кілька ракет збили засоби ППО.

10:55 Після удару по аеродрому "Канатово" під Кропивницьким загинуло щонайменше троє людей, ще дев'ять постраждали. Двоє загиблих були працівниками відомчої охорони. Решта, — військові.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

09:35 Вночі росіяни випустили 13 ракет на Кіровоградщині, було пошкоджено аеродром та інфраструктурні об'єкти в області, є загиблі.

Кабінет Міністрів України обговорює кримінальну відповідальність за отримання паспорта росії на окупованих територіях.

08:25 У Миколаєві чули кілька вибухів, над містом знов здіймається дим, інформація уточнюється.

Офіційно: зранку ворог вдарив по Основ’янському району Харкова, пошкоджені житловий будинок, офісні приміщення, є один постраждалий; попередньо стріляли з реактивних систем залпового вогню, — голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

07:30 США не дадуть Україні ракети високої дальності ATACMS для HIMARS, бо хочуть запобігти третій світовій, — заявив радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван. Ці ракети мають дальність дії 300 км і дістали б до Кримського мосту.

У Харкові "приліт" був у центрі міста, попередньо відомо про одного потерпілого. У самому Запоріжжі вибухів не було, вдарили у Запорізькому районі.

Дніпропетровська область: вночі було близько 20 ударів із РСЗВ по Нікопольському району, також були обстріли Криворізького району, Широківської та Зеленодольської громади, є пошкодження газової мережі та електропостачання, зачепило сільгосптехніку, обійшлося без жертв.

06:40 Оголошено нову тривогу в Запорізьській, Дніпропетровській та Харківській областях, повідомляють про вибухи у Запоріжжі та Харкові.

Місцеві жителі показують на відео дим, що здіймається на місці вибухів:

06:30 Вибухи чули у Кривому Розі, Кропивницькому, Миколаєві, а також на Одещині та тимчасово окупованій Херсонській областях. Частину ракет успішно збили засоби ППО, але були й "прильоти". Наразі вже оголосили відбій тривоги.

05:00 Російські окупанти обстріляли Миколаїв. Після прильотів повідомляю про пожежі.

Також вибухи пролунали у Кропивницькому.

04:00 Українські військові минулої доби на півдні країни знищили 93 російських окупантів та 12 одиниць військової техніки, повідомляє ОК "Південь".

02:00 Росіяни обстріляли Нікопольський район Дніпропетровської області, обійшлося без постраждалих та руйнувань, повідомив голова РВА Євген Євтушенко.

01:00 Музиканти американського гурту Imagine Dragons стали послами платформи національного бренду UNITED 24, просуватимуть напрямок медичної допомоги, повідомив президент України Володимир Зеленський.

00:00 Голова Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що Україна готова допомогти Молдові з деокупацією території Придністров'я (невизнана та підконтрольна Росії "ПМР").

Україна збільшила кількість працюючих енергоблоків атомних станцій до 10 із 15.

Важлива інформація за 20 липня доступна у зведенні за середу: "Війна — день 147: окупанти націлилися на 2 міста на Донбасі, поки путін шукає зброю в Ірані".

Що сталося 21 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за четвер: "Війна — день 148: зіркова година HIMARS та нова зброя для України".

З головними новинами за 22 липня можна ознайомитись у матеріалі за п’ятницю: "Війна — день 149: окупанти загрузли на Донбасі, переговори щодо зерна в Туреччині".