Війна — день 111: російські війська штурмують Донбас, але суттєвих успіхів не досягли

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за 14 червня

Українські війська вже 111 днів ведуть боротьбу за незалежність країни проти російських загарбників. При цьому незважаючи на переважання противника у військах та бойовій техніці на Донбасі, їх успіхи складно назвати значними, адже ні вийти на адміністративні кордони Луганської області, ні взяти українські війська у "котел" у них не виходить. Більше того, українські воїни не просто тримають оборону, а й на деяких ділянках фронту тіснять ворога, доказом чого є визволення трьох сіл на Донеччині.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про найважливіші події, що відбулися в Україні та світі 14 червня. Більш оперативно інформацію можна отримати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 На новій зустрічі у форматі "Рамштайн" обговорюватиметься питання постачання Україні важкого озброєння. Це підтвердив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

22:00 Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо провели розмову, під час якої обговорили подальші кроки щодо протидії агресії росії.

"Поговорив з канадським прем'єр-міністром Джастіном Трюдо. Напередодні важливих міжнародних подій узгоджувалися подальші кроки щодо протидії агресії росії проти України. Подякував Канаді за лідерство в підтримці нашої держави. Подальша оборонна співпраця обговорювалася окремо", — написав Зеленський.

21:00 Посол Словенії в Україні Томаж Менцін повернувся до Києва.

20:00 Україна отримала від західних партнерів лише 10% запрошених озброєнь, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

19:00 Українські правоохоронці заочно повідомили про підозру у скоєнні державної зради, скоєної в умовах воєнного стану міському голові Святогірська (Донецька обл.).

18:00 Кабінет Міністрів погодив звільнення Сергія Осачука з посади голови Чернівецької обласної державної адміністрації.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що такої антикорупційної інфраструктури, яка є в Україні, немає в багатьох країнах Європейського Союзу.

17:00 Повітряні сили Збройних сил України збили три російські крилаті ракети (імовірно "Калібр"), запущені російськими окупантами з акваторії Чорного моря.

16:00 Можливий візит президента Франції Емманюеля Макрона в Україну є одним із "кілька варіантів", але ще нічого не вирішено, повідомила спікер уряду Франції Олівія Грегуар.

15:00 Російські окупанти зупинили ексгумацію та перепоховання тіл загиблих мирних жителів Маріуполя, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

Підрозділ радіоелектронної боротьби Десантно-штурмових військ Збройних сил України перехопив безпілотний літальний апарат "Орлан-10" російських окупантів.

14:00 Низка західних областей — Львівщина, Тернопільщина та Хмельниччина — постраждали внаслідок масового ракетного удару з боку Росії. На щастя, практично скрізь оперативно спрацювали засоби ППО, про поранених рапортують лише в одній області.

Колаж "Телеграф"

12:00 У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України оголосили про новий обмін тілами військовослужбовців із Росією. На Батьківщину вдалося повернути ще 64 загиблих захисників "Азовсталі".

В Україні офіційно заборонили діяльність проросійської партії "Наші", яку очолює Євген Мураєв, котрий втік до росії. Таке рішення ухвалив суд.

11:00 У Гомелі неподалік українсько-білоруського кордону зафіксували рух поїзда з гаубицями без розпізнавальних знаків.

У Брянській області рф знову була "бавовна", — звинувачують як зазвичай Україну.

09:30 Внаслідок збройної агресії рф в Україні на сьогодні загинули 288 дітей, ще 527 постраждали, — ювенальні прокурори.

Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

08:00 Російські військові обстрілювали вночі Криворізький та Синельниківський район Дніпропетровської області, попередньо ніхто не постраждав, пошкоджено житлові будинки.

Ворог знову цілеспрямовано стріляв з артилерії по "Азоту" та "Склопластику" у Сєвєродонецьку, — повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Ворог стягнув до кордонів України ще дві батальйонні групи зі складу повітряно-десантних військ, просунувся до населених пунктів Богородичне на Слов'янському напрямку та Відродження на Бахмутському, — Генштаб ЗСУ;

07:20 В Одесі чули вибух, попередньо засоби ППО збили ракету. Оголошено тривогу.

Карта бойових дій сьогодні виглядає так. Детальний аналіз обстановки та що змінилося за добу дивіться у цій статті.

5:00 Минулої доби на півдні України росіяни втратили 28 солдатів і 10 одиниць техніки, повідомили в ОК "Південь"

3:00 У Китаї кажуть, що не давали росії зброю для війни з Україною, проте вважають, що в ескалації конфлікту нібито винні США

1:00 У Генштабі показали, як українські артилеристи знищують російські РСЗВ "Ураган"

00:00 Президент України Володимир Зеленський заявив, що у боях на Донбасі українська армія та розвідка переграють російських військових.

"У боях на Донбасі, а вони точно увійдуть у військову історію, як одна з найжорстокіших битв у Європі та за Європу, українська армія та наша розвідка таки тактично переграють російських військових. І це незважаючи на значну перевагу росіян у кількості техніки, а особливо – в артилерійських системах", — сказав Зеленський у щоденному відеозверненні.

Він також заявив, що Україна звільнить і окупований росією Крим.

З головними новинами за 11 червня можна ознайомитись у нашому зведенні: "Війна — день 108: окупанти штурмують Донбас, поки ВСУ відсувають їх від Запоріжжя".

А з інформацією за 12 червня можна ознайомитись у статті: "Війна — день 109: ЗСУ наступають на півдні України, а росія готується до тривалої війни".

Новини за 13 червня можна прочитати в нашому матеріалі за неділю: "Війна — день 110: окупанти продовжують наступати на Донбасі, виснажуючи свою армію".