Війна — день 109: ЗСУ наступають на півдні України, а росія готується до тривалої війни

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за 12 червня

Повномасштабне військове вторгнення росії в Україну триває вже 109 днів. Основні бойові дії розгортаються на сході нашої країни, зокрема страждає Сєвєродонецьк, який окупанти так і не змогли захопити навіть попри артилерійські обстріли та авіаудари. Водночас у ГУР МОУ зазначають, що росія націлена на тривалу війну і поки що не збирається припиняти бойові дії. Тим часом українські дипломати разом із колегами з "Великої сімки" готують проєкт гарантій безпеки для України.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про найважливіші події, що відбулися в Україні та світі 12 червня. Більш оперативно інформацію можна отримати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Повідомляється про сильні вибухи у Харкові та Бахмуті (Донецька обл.).

22:00 У Лисичанську внаслідок російських обстрілів загинула шестирічна дитина, а у Сєвєродонецьку окупанти зруйнували два мости, третій під обстрілами, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

21:00 Збройні сили України змогли зупинити наступ російських військ у Сєвєродонецьку Луганської області, заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Складною є ситуація, зокрема, у місті Сєвєродонецьк. Туди ворогом було перекинуто до 7 батальйонно-тактичних груп. Незважаючи на щільний вогонь, нам вдалося зупинити противника", — повідомив він.

20:00 В окупованому Мелітополі прогримів вибух, росіяни заявляють про теракт.

19:00 Свіже зведення ситуації на фронті від Генштабу ЗСУ.

18:00 Ще один іноземний доброволець віддав життя за Україну – на Донбасі загинув британець Джордан Гетлі.

17:00 У мережі ажіотаж навколо відео з мером Дніпра Філатовим у перші дні вторгнення: що він сказав і чи є "зрада".

16:00 ЗСУ відбили кілька атак на Донбасі, росіяни обороняються на півдні: свіжа карта боїв.

15:00 Уряд України розробив два маршрути для експорту зерна, вони проходять через Польщу та Румунію, – заступник міністра закордонних справ Дмитро Сеник.

Тим часом, радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів вважає, що не варто надавати великого значення заявам глави Білорусі олександра лукашенка про введення військ в Україну: "Я називаю Лукашенка флудом, який просто забруднює інформаційний простір. Він — диктатор і може дозволити собі нести все, що спаде на думку. Від цього він нічого не втратить".

14:00 Київ не виключає обміну засуджених у "днр" до смерті британців Шона Піннера та Ейдена Асліна на Віктора Медведчука або навіть воєнної операції щодо їх звільнення, — Sunday Express.

13:00 Ватажок бойовиків "днр" деніс пушилін виступив із цинічними заявами, начебто:

Також тим часом з'ясувалося, що внаслідок ранкових вибухів у Бердянську було знищено військові машини рф.

12:00 До дня росії 12 червня російські окупанти спробували влаштувати мітинги у захоплених Мелітополі та Херсоні, проте їхні спроби не мали успіху.

11:00 Офіцер Генштабу ЗСУ вчинив стрілянину в Києві з присутності дитини, — інцидент обернувся великим скандалом.

Іспанія відмовилася від своїх планів передавати українським захисникам додаткове озброєння у вигляді німецьких танків марки Leopard 2 через незадоволеність Німеччини, пише Spiegel.

10:00 Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

09:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 287 дітей, ще понад 508 постраждали, — ювенальні прокурори.

Внаслідок удару по Чорткову жертв немає; є постраждали, серед яких діти, — голова Тернопільської ОВА Володимира Труша.

08:00 Ранок у Бердянську розпочався з вибухів, півміста без електрики.

Вибух Бердянськ 12 червня

07:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так. Детальний аналіз обстановки та що змінилося за добу дивіться у цій статті.

06:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі збираються відвідати Україну перед самітом "Великої сімки" наприкінці червня, — Bild;

рф готує провокації в окупованих містах України до дня росії 12 червня, жителям краще не виходити на жодні акції, — мер Енергодару з посиланням на українські спецслужби;

Біля українських берегів в Чорному морі рф збільшила свій флот на 2 великих десантних кораблі;

МЗС рф погрожує Польщі "співмірною" реакцією, спрямованою на нейтралізацію загроз, у випадку нарощування там сил НАТО;

05:00 Росіяни розгортають додаткові польові шпиталі на Слобожанському напрямку. Силами 442-го військового клінічного госпіталя з міста Санкт-Петербург розгортається польовий шпиталь в Шебекіно Бєлгородської області рф.

04:00 Міжнародна інвестиційна група Solway, яка володіє ТОВ "Побузький феронікелевий комбінат" у Кіровоградській області України, підтвердила свій вихід із російських активів через військову агресію росії проти України.

02:00 Минулої доби в зоні дії Оперативного командування "Південь" українські захисники знищили 13 штук живої сили окупантів, 6 одиниць ворожої техніки, а також 3 польові склади боєприпасів.

01:00 Внаслідок ворожих обстрілів населених пунктів Донецької області 11 червня загинуло 2 особи, ще 10 – поранено, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

00:00 ЗСУ звільнили селище Таврійське на Херсонщині, повідомив Зеленський у своєму щоденному відеозверненні.

Як повідомлялося раніше, всі головні новини за 9 червня доступні у нашому традиційному зведенні за день: "Війна — день 106: важкі бої продовжуються, але росія вже готує "референдуми" у Херсоні та Мелітополі".

З новинами за добу, 10 червня, можна ознайомитись у нашому матеріалі за п’ятницю: "Війна — день 107: ЗСУ дорогою ціною тримають оборону, а окупанти можуть скористатися спекою для наступу".

А інформацію за 11 червня зібрано у трансляції: "Війна — день 108: окупанти штурмують Донбас, поки ЗСУ відсувають їх від Запоріжжя"