Війна — день 102: ЗСУ стримують наступ росіян, у помсту окупанти руйнують мирні міста

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за 5 червня

В Україні розпочався 102-й день від початку повномасштабного військового вторгнення росії. Мирні міста нашої країни продовжують зазнавати обстрілів, а окупанти руйнують не тільки житлові будинки, а й не гребують спалювати церкви. Проте очевидно, що темпи російського наступу помітно сповільнилися, а на Донбасі, куди вони стягнули більшу частину своїх військ, українські захисники продовжують чинити жорсткий опір. Водночас згідно з "оптимістичними" прогнозами міністра оборони України Олексія Резнікова, війна може закінчитися вже до кінця року, однак у росії схоже почали готувати населення до затяжного конфлікту.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 5 червня, але більш оперативно отримувати інформацію можна у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські захисники продовжують стримувати російських агресорів у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". За день наші воїни знищили:

  • особового складу – 43;
  • вертольотів – 1;
  • АТТ — 2.

22:00 Харків зазнає потужного артилерійського обстрілу з боку росіян.

21:00 Збірна України програла Уельсу та залишилася без ЧС-2022.

На Донеччині Сечеславські десантники пострілом з ПЗРК "Ігла" знищили ворожий вертоліт КА-52, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

20:00 На Донбасі вбито ще одного російського генерала, а саме генерал-майора Романа Кутузова.

19:00 Вечірнє зведення від Генштабу ЗСУ.

18:00 На Донбасі поранено Масі Найєма, брата відомого українського політика та журналіста Мустафи Найєма.

17:00 Свіжа мапа ситуації в Україні від Міноборони Великої Британії.

16:00 У бою із окупантами загинув ще один боксер-чемпіон Ярослав Рудич.

facebook.com/Чернігівська-обласна-організація-федерації-боксу-України-179283289250222

15:00 Тепер офіційно: чотири ракети рф зранку влучили у Дарницький вагоноремонтний завод в Києві. Росіяни заявили, нібито там були танки Т-72 та бронетехніка, яку поставили західні союзники, але в "Укрзалізниці" запевняють, що на заводі були тільки піввагони та зерновози для експорту зернової продукції. Всіх журналістів, бажаючих в цьому переконатися, запрошують на територію ДВРЗ.

ДВРЗ в Києві після удару

Тим часом вертольоти Мі-17 для України вже завантажуються на базі ВПС США, повідомляє Єрмак.

Вертольоти Мі-17 США для України

14:00 Греція може передати Україні "неймовірну кількість" зброї та боєприпасів, — 122 БМП, тисячі автоматів, снарядів, мільйони патронів, — ЗМІ.

З'явилося відео, що стало з житловою багатоповерхівкою в Миколаєві після "прильоту" снаряду "Урагана". Внаслідок вчорашніх ударів по Миколаївщині є загиблі та важкопоранені.

13:00 В уряді Іспанії заговорили про постачання в Україну зенітно-ракетних комплексів та танків Leopard.

З'явилися фото наслідків нічного авіаракетного удару по підприємствах Краматорська Донецької області:

Краматорськ після вибухів 05.06.2022

12:00 Президент рф володимир путін дав інтерв'ю, в якому заявив, що поставки озброєння Україні нібито ніяк не вплинуть на хід війни, тільки її затягнуть, проте якщо Захід все ж таки дасть далекобійні ракети, то росія сильно посилить удари.

11:00 Ракети в напрямку Києва попередньо летіли над Південноукраїнською АЕС, а також з літаків Ту-95 з акваторії Каспійського моря. Дані Енергоатому та командування Повітряних сил ЗСУ.

Наслідки ударів артилерії по Великій та Малій Костромці під Кривим Рогом — зруйновано два будинки, ще шість пошкоджено.

Наслідки артилерійського обстрілу Зеленодольської громади у Дніпропетровській області

10:00 Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 05.06.2022

Кореспондент "Телеграфу" побував на місці "прильотів" у Дарницькому районі Києва, — дивіться репортаж за цим посиланням.

Наслідки ракетного удару по Києву вранці 5 червня /Колаж "Телеграфу"

09:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 262 дитини, ще понад 467 постраждали, — ювенальні прокурори.

Рано-вранці крилату ракету, схожу на "Калібр", бачили над Південноукраїнською АЕС, — можливо, вона була серед тих, що вдарили по Києву. У такому разі це означає, що її запустили з боку моря.

Південноукраїнська АЕС на карті України

Окрім "прильотів" у столиці були вибухи і на Київщині. Рано-вранці збили ракету над Обухівським районом.

На Одещині "прильотів" не було, місцеві жителі чули роботу засобів ППО у Миколаївській області.

08:00 Під ракетний удар у Києві потрапили об'єкти цивільної та військової інфраструктури, попередньо одна людина постраждала. Наш кореспондент Ян Доброносов висунувся на місце подій.

Вночі ворог також обстріляв з артилерії Криворізкий район Дніпропетровської області, зафіксовано руйнування у селах Велика та Мала Костромка Зеленодольської громади.

У Сєвєродонецьку росіяни знову обстріляли "Азот", у Лисичанську – будівлі поліції та пошти; за добу в Лисичанську загинула одна людина, ще двоє поранено, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

07:00 Вночі був авіаракетний удар по Краматорську, сильно пошкоджено два підприємства, попередньо обійшлося без людських жертв.

Повне розмінування України може зайняти до 10 років — внаслідок вторгнення в Україні зараз заміновано та забруднено нерозірваними боєприпасами близько 300 тисяч квадратних кілометрів, кажуть в МВС.

06:40 Були "прильоти" по Дарницькому та Дніпровському районами Києва, люди бачать стовпи диму. Інформація щодо постраждалих уточнюється. Над Миколаївщиною збили дві ракети.

Наслідки ракетного удару по Києву 05.06.2022

06:00 Повідомляють про вибухи у Києві, Миколаївській та Одеській областях. Інформація уточнюється. Карта повітряних тривог зараз виглядає так:

05:00 У ряді південних та центральних областей України оголошено повітряну тривогу. В Одесі повідомляють про звуки двох вибухів.

04:00 Слідчі поліції Харкова повідомили про підозру 45-річному чоловікові та 43-річній жінці, які вкрали гуманітарну допомогу. "Чоловік і жінка проникли до приміщення благодійного фонду, де зберігалася гуманітарна допомога для харків'ян. У "добичі" злодіїв — засоби гігієни та продукти харчування загальною вартістю майже 15 тис. грн", — розповіли у прокуратурі Харківської області, додавши, що зловмисників було затримано. і вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

02:00 Російська армія "кидає всі свої резерви" на захоплення Сєвєродонецька Луганської області, заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

01:00 Українські захисники та захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили за суботу 5 атак росіян, на трьох локаціях тривають бої. Минулої доби військовослужбовці знищили: 3 танки; 4 артилерійські системи; 11 бойових броньованих машин; 26 одиниць автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили бойовий вертоліт К-52, та 2 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

00:00 Знищення українських церков має спонукати Українську православну церкву до висновків, заявив у традиційному відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

Як повідомлялося раніше, інформація за 2 червня доступна у статті: "Війна — день 99: ЗСУ контратакують на Херсонщині, але окупанти тиснуть на Донбасі".

Про те, що відбувалося 3 червня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 100: ЗСУ звільняють Херсонщину та дають спеку окупантам на Донбасі".

З новинами за 4 червня можна ознайомитись у трансляції: "Війна — день 101: росіяни одержують відсіч на Донбасі, але готуються до нового штурму Харківщини".