Війна — день 96: росіяни штурмують Сєвєродонецьк, а ЗСУ пішли у контрнаступ на півдні України

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за 30 травня

Війна в Україні продовжується вже 95 днів. Окупанти продовжують зазнавати важких втрат у спробах захопити Сєвєродонецьк і Бахмут на Донбасі, але ЗСУ тримають оборону і не дають російським окупантам просунутися на жодному з фронтів, крім того, нашим воїнам вдалося досягти певних успіхів. Також українські захисники провели успішні контратаки біля Кривого Рогу. Водночас від Заходу продовжує надходити військова допомога, так в Польщі повідомили, що передають Україні 18 самохідних артилерійських установок KRAB.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події України та світу за 30 травня, але оперативніше отримувати інформацію читачі можуть у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 У Херсоні та Херсонській області у понеділок увечері знову зник мобільний зв'язок, повідомляє "Суспільне" з посиланням на голову Херсонської обласної військової адміністрації Геннадія Лагуту. У регіоні також частково не працює домашній інтернет.

Данія остаточно відмовляється від оплати російського газу рублях і у зв'язку з цим припускає найближчим часом припинення поставок.

22:00 Лиман Донецької області знаходиться під контролем росії, заявив радник голови ОП Олексій Арестович. За його словами, бої тепер точаться навколо міста. Крім того, російські війська просунулися вглиб Сєверодонецька.

21:00 Уповноважену Верховну Раду України з прав людини Людмилу Денісову хочуть зняти з посади. Це може статися на наступному засіданні Ради.

Новий посол США в Україні Бріджит Брінк прибула до Києва.

20:00 Російські окупанти у Маріуполі розпочали процедуру прийому документів у мирних жителів для отримання російського паспорта, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

Польща має намір запропонувати Україну для вступу до Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) на найближчій зустрічі організації в Парижі, повідомила міністр клімату та довкілля Польщі Ганна Москва.

19:00 путін підписав черговий цинічний указ, яким спростив порядок прийняття російського громадянства для дітей-сиріт з України.

Свіже зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 Ердоган та путін поговорили щодо України: Туреччина зробила пропозицію провести у Стамбулі переговори делегацій України, Росії та ООН.

17:00 США не дадуть Україні ракетні системи, які можуть дістати до росії: заява Байдена.

16:00 Окупанти вбили ще одного іноземного журналіста — француза Фредеріка Леклерка.

15:00 З'явилися чутки, ніби захисників "Азовсталі" вивезли до Чечні, — сестра одного з військових розповідає, що насправді місцезнаходження "Азовців" невідоме і зв'язку з ними немає, проте дані про Чечню є дезінформацією.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь офіційно підтвердив передачу Україні САУ Zuzana 2 калібру 155 мм.

14:00 Донецьк із самого ранку трясуть сильні вибухи, дві школи практично зруйновані, є жертви.

ЗСУ збили рідкісний російський гелікоптер Мі-35МС вартістю близько 36 млн доларів.

12:40 Вибухи чути і у Миколаєві, є загроза артобстрілу.

12:00 У Запоріжжі чутно вибухи, уточнюємо деталі.

У мережі показали, як знищили сучасний велосипедний комплекс із трасою BMX у Лимані Донецької області:

Велокомплекс у Лимані до війни і зараз

11:00 росія стягує додаткові сили військових на кордон Курської та Сумської областей.

Тим часом в НАТО вирішили більше не обмежувати розміщення своїх військ у Центральній та Східній Європі.

10:00 Внаслідок вибуху у Мелітополі попередньо постраждала племінниця Балицького Євгенія Зайцева.

Екс-президент Петро Порошенко тим часом звернувся до Володимира Зеленського та закликав відпустити його за кордон до Роттердама.

09:00 Вибух у Мелітополі стався біля ТЦ "Квадрат", є постраждалі, метою міг бути відомий зрадник України Євген Балицький.

Росіяни увійшли на північно-східні та південно-східні околиці Сєвєродонецька, є перші жертви серед місцевих жителів.

Увечері українці підірвали склад боєприпасів росіян у Чорнобаївці під Херсоном, детонація тривала не менше години, — повідомляє радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

08:00 Сильний вибух чути в Мелітополі, повідомляють наші джерела.

Ракета на Одещині влучила у непрацюючий міст через Дністровський лиман, прямо в ту саму, розбиту раніше колію. Ударною хвилею пошкоджено кілька приватних будинків неподалік. Одну ракету збито силами ППО, — ОК "Південь".

07:00 Над Одеською областю збили російську ракету.

Тим часом, за даними Генштабу, росія активно стягує застарілу техніку з окупованих територій ближче до фронту.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 30.05.2022

05:00 На південних рубежах оборони українські військові знищили 67 окупантів, 27 одиниць ворожої техніки, а також пункт управління безпілотними розвідниками та командний пункт одного з ворожих підрозділів.

04:00 Контрнаступ українських воїнів на Херсонщині порушить плани росії контролювати окуповані території на південному напрямку, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

За добу 29 травня російські окупанти з території росії 10 разів обстрілювали територію Сумської та Чернігівської областей, повідомили у Держприкордонслужбі України.

02:00 Центральна частина міста Новий Буг Миколаївської області зазнала значних руйнувань через ракетний обстріл з боку росіян, повідомляє міська рада.

01:00 У Сумському та Охтирському районах пролунали кілька вибухів, повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

00:00 Українські захисники двома контратакувальними фронтами пішли в атаку на Херсонщині.

Нагадаємо, інформацію про те, як минуло 27 травня читайте у публікації: "Війна — день 93: російські війська посилюють тиск на Донбасі, не зважаючи на втрати".

Новини за 28 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 94: ситуація на Донбасі погіршується, а окупанти продовжують тиснути біля Сєверодонецька"

А про те, що відбувалося 29 травня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 95: ЗСУ тримають Сєвєродонецьк і наступають на півдні"