Війна — день 92: ситуація на Донбасі погіршується, Україна готується до тяжкого місяця

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за 26 травня

В Україні розпочався 92-й день з початку повномасштабного російського вторгнення. Попри те, що окупанти зазнали тяжких втрат, вони все одно продовжують намагатися наступати на Донбасі. За словами радника голови ОПУ Олексія Арестовича, ситуація там погіршується, а росіяни змогли досягти тактичної переваги, яка загрожує перетворитися на оперативну. При цьому він прогнозує, що на українців попереду чекає важкий місяць, під час якого з фронту надходитимуть новини про тяжкі втрати, оточення та відхід з певних позицій. Не менш тривожні повідомлення надійшли і з ООН, де висловили думку, що ризик застосування ядерної зброї знову став реальним.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" інформуватиме про головні новини, які відбулися в Україні та світі 26 травня, але оперативніше отримувати інформацію читачі можуть у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські захисники та захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили на Донбасі за день 12 атак ворога. Минулої доби військовослужбовці угруповання ООС знищили:

  • 1 танк;
  • 5 артилерійських систем;
  • 5 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 5 ворожих автомобілів.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили ворожий багатоцільовий гелікоптер Ка-52, крилату ракету та безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10".

Водночас за день окупанти обстріляли близько 50 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, зруйнували та пошкодили 60 цивільних об'єктів.

22:00 Кількість жертв сьогоднішнього обстрілу Харкова зросла до 8, ще 17 людей поранені.

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". За день воїни знищили:

  • особового складу – 87;
  • БМП – 5;
  • артилерійських систем – 3;
  • мінометів – 2;
  • АТТ – 3;
  • вертольотів – 1;
  • БПЛА – 1.

21:00 Майже по всій Україні оголошено повітряну тривогу. На Київщині чути вибухи, ймовірно, внаслідок роботи ППО. Також про звуки вибухів повідомляють у Харкові.

За день росіяни вбили ще 4 мирних мешканців Донбасу: 2 у Мар'їнці, 1 у Лимані та 1 у Зорі. Також сьогодні вдалося уточнити інформацію про 1 загиблого та 1 поранену в Діброві.

20:00 У Зеленського озвучили приблизні терміни повернення півдня України.

19:00 Свіже зведення Генштабу ЗСУ. Ворог має часткові успіхи на Донбасі.

18:00 олександр лукашенко розпорядився створити оперативне командування Збройних сил Білорусії на українському напрямку.

17:00 Відправляли 16 гелікоптерів: стали відомі деталі унікальної операції для допомоги "Азовсталі".

16:00 Російські окупанти відновили обстріл Харкова. Наразі вже відомо про кількох загиблих жителів міста.

15:00 В Ірані готові взяти на себе організацію переговорів між українською та російською делегаціями, які обговорюють закінчення повномасштабної війни. З такою заявою виступив міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіян.

14:00 У путіна відреагували на гучну пропозицію Кісінджера для України "піти на поступки". За словами пєскова, Україні потрібно "прийняти вимоги росії та усвідомити ситуацію, що склалася де-факто".

13:00 У Європі "прокололися" з санкціями проти Центробанку рф — ЄС вдалося заморозити спільними зусиллями лише 24,5 млрд доларів доходів фінустанови. Це менше десятої частини від загальної суми санкцій

12:00 Ватажок бойовиків на Донбасі деніс пушилін заявив, що на території заводу "Азовсталь" у Маріуполі нібито знайшли українських бійців, які переховувалися або відстали під час здачі в полон. Поки що стовідсоткової впевненості, що бомбосховища меткомбінату повністю "зачищені", начебто немає.

А тим часом окупанти розкручують новий пропагандистський образ — не бабусю з червоним прапором, а хлопчика Альошу.

11:00 росія провалила операції елітних військ в Україні: названо три головні поразки.

10:00 Країни НАТО "нишком" домовилися не постачати Україні важке озброєння — DPA.

09:00 Бандити, знущання та горілка замість води: у Херсоні розповіли про жахи окупації.

8:00 росія не лише вбиває українців – вона їх намагається колонізувати, вивозячи дітей та дорослих на свою територію. Мова про 1,4 млн людей.

7:00 Російські окупанти продовжують наступ на сході, намагаючись створити "котли". На півдні атакували в бік Кривого Рогу. Оновлені карти бойових дій в Україні показують, що наступ ворога тримають на кількох напрямках. Загальна карта на ранок виглядає ось так.

Карта бойових дій в Україні на 26 травня

Тим часом Генштаб звітує про атаки ворога на Миколаївському та Криворізькому напрямках та застосування засобів РЕБ, авіації та артилерії на Донбасі.

5:00 Ізраїль не дозволив на запит США передати Україні протитанкові ракети Spike, які виробляються за ліцензією в Німеччині.

3:00 Журналіст Юрій Бутусов, який перебуває на Донбасі, розповів про бої біля Бахмута. За його словами, росіяни наступають повільно, але мають перевагу у засобах ураження та кількості боєприпасів.

1:00 Частина країн Євросоюзу продовжує наполягати на припиненні вогню між росією та Україною та поновленні мирних переговорів. Серед них Італія, Угорщина та Кіпр.

Нагадаємо, що інформація за 23 травня доступна у матеріалі: "Війна — день 89: окупанти намагаються взяти Сєверодонецьк, зазнаючи суттєвих втрат".

Головні події за 24 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 90: три місяці Україна за допомогою десятків країн світу відбиває російську навалу".

А з новинами за 25 травня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 91: росіяни сильно тиснуть на Донбасі, не зважаючи на втрати".