Війна — день 84: війська рф перейшли в оборону майже по всьому фронту, але продовжують штурмувати Донбас

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 18 травня

Україна бореться із російським вторгненням вже 84 дні. Незважаючи на стягування росією військ в Україну, її захисникам вдалося змусити противника перейти в оборону на більшості напрямків. Проте найбільша напруга залишається на Донбасі, де щодня йдуть масовані артилерійські обстріли з обох боків, а росіяни намагаються просуватися вперед не зважаючи на втрати. Тим часом на окупованих росією територіях України виникла загроза спалаху холери та інших інфекційних захворювань. Сама ж країна-агресор поступово відкочується за часів пізнього СРСР.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші новини за 18 травня. Більш оперативно отримувати інформацію ви можете у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 ЗСУ ліквідували ще одного російського полковника, який наводив понтонні мости через Сіверський Донець. Мова про командира 12-ї окремої гвардійської інженерної бригади армії окупантів Дениса Козлова. Цікавим є той факт, що Козлов побув командиром 12-ї інженерної бригади російських окупантів приблизно два місяці — до нього бригадою керував Сергій Порохня, якого також успішно ліквідували українські військові у березні.

Козлов та Порохня були ліквідовані ЗСУ /Колаж "Телеграфу"

22:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав чотири елементи, які стануть складовими перемоги нашої держави у війні з російськими окупантами.

21:00 В Офісі президента України заявили, що Україна не піде на жодні поступки та компроміси з РФ щодо своїх територій. Прохання про це висловлювали декілька європейських політиків, мовляв, Путіну треба дати змогу "зберегти обличчя".

20:00 За результатами наступу наших військ у Харківській області було звільнено населений пункт Дементіївка. При цьому окупанти вели наступ у районі населеного пункту Тернова, бойові дії продовжуються.

19:00 Відома українська співачка Камалія розповіла, що її чоловік, пакистанський мільярдер Мохаммад Захур, придбав для Збройних сил України два літаки-винищувачі для боротьби з російськими окупантами.

18:00 Туреччина, яка напередодні виступила із заявою про "нечітку позицію" Швеції та Фінляндії щодо тероризму, заблокувала первісне рішення Північноатлантичного альянсу про вступ цих країн.

Росіяни фосфорними бомбами "денацифікували" оновлену школу в Авдіївці.

Колаж "Телеграфу"

17:00 Окупанти посилюють наступ на двох напрямках, а міноборони Великої Британії тим часом оприлюднює свіжу карту боїв в Україні:

16:00 ГБР перевіряє підозрюваного у дезертирстві заступника гендиректора ЧАЕС на предмет допомоги росіянам у захопленні атомної електростанції.

Тим часом у мережі показали наслідки сьогоднішнього ракетного удару окупантів по приватному секторі Миколаєва.

15:00 Журналісти "Схем" ідентифікували особи окупанта та його дружини, яка хотіла "колоти українським дітям наркотики та відрізати їм вуха".

14:00 Місцеві видання пишуть, що партизани підірвали бронепоїзд із росіянами на залізниці у Мелітополі.

Ватажок бойовиків "днр" Денис Пушилін заявляє, що в Маріуполі знесуть "Азовсталь", яка давала роботу 10 тисячам людей, і замість заводу зроблять парк.

13:00 Військовий стан та мобілізацію в Україні планують продовжити. Законопроєкт вже в парламенті.

Також з'явилися показові фото Авдіївської школи "до" та "після" вторгнення рф в Україну:

Школа №1 в Авдіївці до та після обстрілів

12:00 В окупованому росією Мелітополі Запорізької області чули вибух та перестрілку.

В росії спалили черговий військкомат.

11:00 Росія втратила одразу 400 людей в Україні за добу.

Внаслідок ракетного удару по Дніпропетровській області було зруйновано транспортний об'єкт, ще одну ракету збили під Дніпром, уламки впали у приватний сектор, постраждало троє людей.

Наслідки ракетного удару під Дніпром 18 травня

10:00 В Офісі президента пояснили, що Кіра Рудик ніяк не задіяна у переговорному процесі щодо евакуації бійців з "Азовсталі", і її заяви про долю українських військових шкодять переговорам.

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Одеській області з боку Чорного моря — попередньо обійшлося без серйозних пошкоджень та жертв. В Одесі попереджають, що зберігається висока ймовірність ракетних ударів по області.

09:00 Після потоплення крейсера "Москва" новим флагманським кораблем росії може стати фрегат "Адмірал Макаров".

Тим часом, з'явилася інформація, що Україна може домовитися про передачу українських бійців з "Азовсталі" третій країні.

08:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинуло 229 дітей, ще понад 424 постраждали, — ювенальні прокурори.

росія могла погодитися на евакуацію людей з "Азовсталі", щоб взяти повний контроль над Маріуполем та приховати там сліди злочинів, вважають експерти.

07:00 Російські окупанти приготували наступ за низкою напрямків у Донецькій та Запорізькій областях, — Генштаб ЗСУ.

Напрями, за якими готується наступ

06:00 Ранок розпочався з повітряної тривоги, був "приліт" у Миколаєві, у Дніпрі відпрацювали засоби ППО, уламки впали за містом, є постраждалі.

5:00 Глава Держдепу США Ентоні Блінкен має намір поговорити з главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу про перспективу вступу Фінляндії та Швеції до НАТО.

3:00 У США заявили про створення Обсерваторії конфліктів, яка опікуватиметься збиранням та вивченням доказів скоєння військових злочинів росією під час військового вторгнення в Україну.

1:00 Зеленський розповів, що говорив із президентом Франції про евакуацію українських захисників з "Азовсталі" у Маріуполі.

"Нею керують наші військові та розвідники. Залучені найвпливовіші міжнародні посередники", — сказав Зеленський.

00:00 17 травня ударна авіація Повітряних Сил завдала ударів по ротно-тактичних групах окупантів, скупченнях техніки, живої сили та складах боєприпасів ворога.

Протиповітряна оборона Сухопутних військ 17 травня вразила 10 безпілотників оперативно-тактичного рівня. Ще один БПЛА та чотири крилаті ракети знищили зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України.

Нагадаємо, що інформація за 15 травня доступна у трансляції: "Війна — день 81: окупанти намагаються наступати на Донбасі і зазнають втрат від ЗСУ у Харківській області".

Про головні події за 16 травня читайте у матеріалі: "Війна — день 82: росіяни відступають на одному з фронтів, але бомблять Азовсталь".

А про ситуацію в країні за 17 травня можна прочитати у новині: "Війна – день 83: обмін бійців "Азовсталі" та жорстокі бої на Донбасі".