Розділило на до та після: на що росіяни перетворили квітучий Маріуполь (фото)

Читать на русском
Автор
6779
Деяким фотографіям навіть не потрібні підписи – вони кажуть самі за себе
Деяким фотографіям навіть не потрібні підписи – вони кажуть самі за себе

Чимало місцевих жителів не впізнають своє рідне місто

Маріуполь, евакуацію мирних жителів та захисників якого готує влада, під час війни найбільше постраждав від атак російських окупантів. У місті не залишилося жодної цілої споруди, а вся інфраструктура знищена на 90-95%. Якщо дивитися на довоєнні знімки, то здається, ніби вони були зроблені в іншому населеному пункті. Втім, загальні контури можна вловити.

"Телеграф" вирішив показати, як виглядали окремі місця Маріуполя до війни та після війни.

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

В основному для порівняння потрапили центральні вулиці міста – їх найчастіше знімали на різних відео "у всій красі". Тепер завдяки цьому можна зрозуміти, наскільки великої шкоди було завдано Маріуполю.

Маріуполь до та після війни
Одна й та сама вулиця з різних боків (до і після бомбардувань)

Цей район, але з просуванням трохи далі виглядає зараз ще сумніше. Попри те, що особливо яскравих будівель в цьому "спальнику" не було, бачити обгорілі багатоповерхівки, де напевно хтось був поранений або вбитий, не дуже приємно.

Маріуполь до та після війни
Пусті чорні вікна дивляться на світ із докором

Однією з найвідоміших об’єктів під час російського вторгнення став Маріупольський драмтеатр. Як відомо, на нього було скинуто авіабомбу, незважаючи на напис "Діти" на площі поряд. Багатьом із тих, хто переховувався у бомбосховищі, вдалося вижити, однак і загиблих опинилося під завалами чимало.

Маріуполь до та після війни
Парадний вхід до драмтеатру

А ось і вид із тим самим написом.

Маріуполь до та після війни
Ця будівля стала своєрідною пам’яткою війни

А ось таким квітучим та радісним запам’ятала Маріуполь кореспондентка "Телеграфа", яка побувала там улітку. На знімках, до речі, територія навколо драмтеатру — площа та місцевий парк.

Ну і як обійтися без загального вигляду на місто? Церква як орієнтир.

Маріуполь до та після війни
Виглядає (не) трохи апокаліптично

Раніше "Телеграф" розповідав історію чудового порятунку із блокадного Маріуполя. Місцевий мешканець йшов п’ять діб разом зі своїм собакою, добираючись до волонтерського пункту у Запоріжжі. Світлини цього мандрівника торкаються глибини душі.