Легкий, надійний та смертоносний: який ракетний комплекс ЗСУ поставили на позашляховик "Хамві"

Читати російською
Автор

Зброя відмінно підійде для рейдових груп

Для нанесення точних ударів по ворогові ЗСУ використовують малокаліберну (70 мм) пускову ракетну установку LAND-LGR4, яка б’є ракетами APKWS з легкового армійського транспорту на кшталт американських позашляховиків HMMWV M1152A1, більш відомих як "Хамві".

Відео із застосуванням цієї легкої ракетної системи опублікував Telegram-канал Clash Report.

Пускове встановлення LAND-LGR4 фірми Arnold Defense може стріляти чотирма ракетами калібру 70 мм, призначеними для пуску з вертольотів. Але завдяки переобладнанню може робити це і з землі, з будь-якої мобільної швидкої платформи. У вигляді такого транспорту можна використовувати як армійські "Хамві", так і цивільні автомобілі високої прохідності.

Що стосується самих APKWS, то це модифікація ракет Hydra, які використовуються американськими бойовими вертольотами і здатні бити на дальність 8 км (6 км для високоточних керованих ракет) з вагою боєголовки до 8 кілограмів.

Спектр застосування цих снарядів дуже широкий – фугасні, кумулятивні, запальні, касетні та інші. Все це робить подібні ракети універсальним видом зброї, а 30-кілограмова пускова установка LAND-LGR4 на прохідному та швидкісному транспорті перетворюється на чудовий засіб вогневої підтримки рейдових груп та диверсійних вилазок у тил ворога.

ЗСУ мають на озброєнні схожі авіаційні ракети калібру 80 мм С-8, проте спроба використовувати їх окупантами в значно помітнішому БТР-80 закінчилася його швидким знищенням.