Китай підозрюють у військовій підтримці росії: як це вплине на стосунки Пекіна з Києвом та Вашингтоном

Читати російською
Автор

Сі Цзіньпін допомагає росії, але намагається не перетинати "червоні лінії"

Китайські державні компанії постачають в росію товари подвійного призначення, які можуть використовуватися в оборонній промисловості країни-агресора. Про це повідомило одне з найавторитетніших видань США Wall Street Journal з посиланням на отримані митні дані. За інформацією журналістів, військова підтримка росії з боку КНР повинна була стати темою для обговорення під час візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена у Пекін, який повинен був відбутись 5-6 лютого. Проте поїздку було скасовано через інцидент зі збиттям китайського аеростату, що увійшов у повітряний простір США.

"Телеграф" з'ясовував, які наслідки для Китаю може мати військова підтримка країни-терориста, і як на неї відреагує Україна.

Все таємне стає явним

Компрометуючі дані митних записів з російського пропускного пункту були передані американським журналістам некомерційною організацією C4ADS, що спеціалізується на виявленні загроз національній безпеці. Згідно з отриманою інформацією, від початку повномасштабного вторгнення росія імпортувала десятки тисяч партій товарів подвійного призначення – продуктів, які мають як комерційне, так і військове застосування, – і більшість з них прибули з Китаю.

Зокрема, йдеться про поставки в рф навігаційного обладнання, засобів глушіння і деталей для винищувачів. Варто зазначити, що чимала частина санкцій, запроваджених проти країни-агресора після початку війни в Україні, мала на меті обмеження доступу росії до технологій, що можуть бути використані в оборонній промисловості. Так, під заборону для експорту в рф потрапили комп'ютерні чіпи, інфрачервоні камери та радіолокаційне обладнання.

Раніше в США попередили уряди Туреччини та ОАЕ щодо можливих наслідків через їхнє сприяння поставкам санкційних товарів в рф, пише Reuters. У ситуації з Китаєм організація подібної оборудки спрощується в рази, адже росія має спільний кордон з КНР, а це означає практично повну відсутність контролю за переміщенням товарів між державами. Дані про поставки можуть надходити лише від розвідки, але й вони не будуть достатньо вичерпними, пояснює військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Олег Жданов.

Відстежити поставки товарів між державами майже неможливо /visasam.ru

"Китай має ліцензію на виробництво багатьох зразків радянського озброєння. Якщо інформація підтвердиться, то фактично це можна розглядати як постачання в росію зброї. Враховуючи потенціал КНР, такі поставки є достатньо потужною підтримкою оборонного комплексу рф. Крім того, не слід забувати, що донорами озброєння для росії виступає Іран та країни Африки. Частково нівелювати ефект від економічних санкцій допомагає фінансове підживлення з боку таких країн, як Індія, уряд якої напряму закуповує російську нафту, попри ембарго. Деталі цих контрактів засекречені, тому про заявлену вартість енергоносіїв можна лише здогадуватись", — зазначає експерт в коментарі "Телеграфу".

За словами Олега Жданова, попри те, що Китай підтримав фінансові санкції проти рф, Сі Цзіньпін продовжуватиме використовувати свою підтримку росії в якості важеля впливу для тиску на США та зміцнення своїх позицій в переговорах із Заходом.

Дипломатична відповідь України та економічні наслідки з боку США

Якщо підозри про військову підтримку росії з боку Китаю знайдуть незаперечні підтвердження, це не стане великою несподіванкою для України. З початку повномасштабної війни КНР зайняла вкрай обережну позицію щодо російської агресії. Уряд країни не запроваджував власні санкції проти рф, але утримувався від публічного порушення вже введених обмежень з боку колективного Заходу, адже перетин встановлених "червоних ліній" загрожував би запровадженням санкцій проти самого Китаю.

Водночас офіційне оголошення нейтральної позиції щодо війни в Україні не завадило КНР не лише зберегти стосунки з росією, а й зміцнити їх, посилюючи "тіньову підтримку" свого молодшого партнера, пояснює голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Попри санкції, рф отримує суттєву підтримку від Китаю /interfax.com.ua

"Це проявляється у поширенні пропаганди, що повторює російські наративи, у позиції КНР проти поставок Україні озброєння, у голосуванні Китаю проти резолюцій Генассамблеї ООН щодо захисту територіальної цілісності України, не говорячи вже про закупівлі у росії величезних обсягів нафти й газу. Таким чином, КНР підтримує рф на економічному, дипломатичному, а можливо й військовому рівні, що цілком вписується в укладений між ними договір про партнерство без обмежень. В таких умовах говорити про нейтральність Китаю не доводиться", — зазначає політик в коментарі "Телеграфу".

За словами Олександра Мережка, в ситуації з ймовірними поставками товарів подвійного призначення в рф очікувати швидкої реакції Заходу не варто — спочатку дані підозри повинні бути підкріплені беззаперечними доказами. Водночас Україна вже зараз могла б відреагувати на проросійську політику Китаю загалом.

"На сьогоднішній день між нашими державами укладений договір про стратегічне партнерство. Цілком очевидно, що у нинішній ситуації це неможливо, а отже, ця угода могла б бути розірвана. На додаток можна ставити питання про те, що Китай є загрозою національній безпеці України. Якщо інформація про військову підтримку рф підтвердиться, ми матимемо право ініціювати введення вторинних санкцій проти китайських компаній, які беруть участь в оборудках з агресором", — пояснив посадовець.

Підписання договору про партнерство без обмежень між рф та КНР за декілька днів до повномасштабного вторгнення в Україну стало знаковою подією у зміцненні зв'язків між цими державами. Станом на сьогодні Китай глибоко інтегрований в економічну, геополітичну та військову систему рф, а кремль розглядає Сі Цзіньпіна як стратегічного союзника в боротьбі проти Заходу. Враховуючи це, інформація про військову підтримку росії з боку КНР, а також інцидент зі збиттям китайського розвідувального аеростату у повітряному просторі США можуть розглядатися як ланки одного ланцюжка і свідчити про підвищення градусу протистояння між Заходом та Китаєм.

Втім, за словами політичного аналітика Олексія Кочеткова, загострення конкуренції між Китаєм і США зростає постійно і є нормальним процесом. Визнавши одна одну стратегічними конкурентами, ці держави не є прямими ворогами, тому навіть ситуація з аеростатом не стане вагомою причиною для руйнації цих особливих відносин між ними. Експерт впевнений: якщо найближчим часом не станеться нічого екстраординарного, то зірваний візит Блінкена у Пекін стане єдиним наслідком цього інциденту.

США та КНР - стратегічні конкуренти, але не вороги /Getty Images

"Китай — дуже прагматична держава. Її уряд зажди оцінює ситуацію з точки зору "рентабельності". Доходи, отримані від офіційного постачання росії озброєння, ніколи не зрівняються з коштами, які КНР отримує від експорту товарів у США. Тому про відкриту співпрацю з рф мова йти не може. Безумовно, Китай буде підтримувати рф, але у пів сили — нелегально і не у тих обсягах, які могли б викликати справжнє обурення Заходу та втрату прибутків через санкції. Особливо тепер, коли на прикладі Ірану всьому світові було продемонстровано, що буває, якщо всерйоз роздратувати Захід", — зазначив експерт в коментарі "Телеграфу".