"росія по максимуму підняла ставки": генерал розповів про плани Кремля на південному сході

Читати російською
Автор

Москві хочеться відрізати Україну від моря цілком і повністю

Спроби росії захопити всю територію Донеччини та Луганщини — давно не новина, що підтверджується і свіжими картами боїв в Україні, проте Кремль має ще масштабніші плани на цю війну. На думку генерал-лейтенанта Юрія Романенка, диктатор Володимир Путін може всерйоз сподіватися захопити частину південних областей, щоб повністю заблокувати Україні доступ до моря.

Більше деталей військовий експерт розкрив у спілкуванні із "Телеграфом".

Свіжі факти та аналітика – достовірно про війну з росією

Романенко нагадав, що російський уряд ще на самому початку намагався прикриватися необхідністю "звільнити Донбас", хоч і воював у багатьох інших областях України. Зараз ця тема знову стала актуальною, бо путінських вояків вигнали з півночі країни.

Є у росіян і плани на південні українські регіони, про що вони вже говорять, не приховуючи.

"Не секрет, що їм важливий саме сухопутний коридор у Крим, — пояснює Романенко. — Саме тому вони захопили частину Запорізької та Херсонської областей. І готують там зараз "легітимізацію" — чи то про окремі "народні республіки", чи про приєднання південних територій до так званого "ДНР".

Не виключає генерал-лейтенант і те, що в голові у путіна може визріти план щодо "визволення" Миколаєва, а також Одеси. Тут також є виключно корисливий намір — отримати зв’язок із Придністров’ям, а також відрізати Україну від підходу до моря по всіх областях.

"Послабити наш економічний, військовий, геополітичний потенціал", — додає Юрій Романенко, наголошуючи, що наразі росіяни "максимально підняли ставки".

Також військовий експерт докладно пояснив, у якому разі очікується офіційне приєднання Білорусі до Росії у війні з Україною. Романенко припускає, що це станеться лише у вкрай негативному для нашої країни сценарії.

Крім цього "Телеграф" писав про те, які прогнози щодо розвитку війни між Росією та Україною роблять американські аналітики Institute for the Study of War.