Замість all inclusive в Єгипті – Крим: росіянка поскаржилася, що через війну проти України не може полетіти на відпочинок

Читати російською
Автор

Туристична сфера в Росії зіткнулася з кризою

Країни по всьому світу одна за одною закривають небо для російських літаків. Російський туризм, який лише адаптувався до умов пандемії, знову опинився під ударом, як і вся економіка РФ зараз. До редакції "Телеграфу" звернулася мешканка Москви, яка попросила про анонімність, і розповіла про проблеми росіян із перельотами та відпочинком. Публікуємо лист росіянки.

"Ну й часи прийшли. З Москви до Парижа через Таїланд… Ну, Європа, це ще гаразд. А що робити з відпочинком? Єгипет, Туреччина… Накопичувати тепер роками заради путівки на море?

Помоніторила тури та авіаквитки – все гірше, ніж у пандемію. Anex Tour – пішов. TEZ TOUR – попрощався. На Coral Travel і Sunmar до Єгипту турів поки що просто немає. Російські авіакомпанії "Аерофлот", S7, "Перемога", Smartavia та Nordwind Airlines скасували всі рейси за кордон. Air Baltic, Lufthansa, KLM, Wizz Air, Air France – у прольоті. Авіакомпанія AZUR air якраз 8 березня (от уже подаруночок) зупинила польоти. Pegasus Airlines — до травня квитки до Туреччини закрили. Моя відпустка накрилася!

Ціни – плакати хочеться. Путівка до Туреччини на двох на 10 днів із проживанням у тризірковому готелі зараз коштує під 130 тисяч рублів, хоча ще недавно можна було знайти за 70. Якщо брати готель кращий, то там від 170 до всіх 290 тисяч! "Все включено" в Єгипті коштуватиме ще 3-5 тисяч дорожче. І замість 80 тисяч викласти потрібно не менше 135. За перевірені гарні готелі з нормальними умовами туроператори просять і по 250 тисяч рублів.

Що ще жахливо: ціни на путівки постійно зростають, і не щодня, а щогодини. Та й авіаквитки дорожчають щодня. Все прив’язано до курсу долара та євро, які, боюсь, скоро дійдуть до 200 рублів.

У туркомпаніях мені сказали, що ситуація постійно змінюється, гарантій дати не можемо і чекаємо, що буде далі. Більше того, турагенти мені в один голос заявили: про "гарячі тури" можна забути. Читала, що Асоціація туроператорів Росії говорить про подорожчання відпочинку у Туреччині на 80%, а Єгипті – на 65%. І що далі?

Як пояснила мені подруга, яка працює у сфері туризму, треба враховувати ще одну націнку через те, що Центральний банк запровадив додатковий 12% податок на придбання валюти. Тобто ці гроші доведеться платити турагентствам, а отже – покупцям. (З 9 березня Центробанк РФ заборонив росіянам купувати долари, євро та іншу валюту — Ред.)

До речі, гроші за вже оплачені путівки повертати ніхто не поспішає. Вони залишаються у туроператорів на депозиті. Так, поки у нас з’явиться можливість їх витратити, з таким курсом рубля це будуть справжні копійки.

Є ще один момент, також не дуже приємний. Дорога займе більше часу, тому що літаки летять за новими маршрутами. Час перельоту до тієї ж Туреччини та Єгипту збільшується на 45-90 хвилин. Про це мене вже попереджають турагенти.

Небо над Росією порожніє. Скріншот: Flightradar24

Дивилася, що у списку поки що відкритих для Росії країн є ОАЕ. Але це точно не варіант. Путівку треба оплачувати окремо, а переліт обійдеться у нечувану суму!

А у сусідки взагалі "згоріла" путівка до Єгипту на 15 березня! Як альтернативу запропонували Крим. Ну де Крим, а де єгипетський "олінклюзів"? Схоже, найближчий відпочинок буде в селі на посадці картоплі, бо навіть на їжу вже не буде грошей, не те що на моря.

Тож це якийсь жах! Щодня новини – одна краще за іншу. Поки в Україні наші солдати воюватимуть, прості росіяни розоряться та здичавіють".