Чи слід платити податок та мито за імпорт генераторів – у Кабміні справою спростували фейк росіян

Читати російською
Автор
Новина оновлена 11 січня 2023, 19:38

Ворожий фейк допоміг українцям заощадити гроші

На початку листопада Державна митна служба України нагадала правила митного оформлення генераторів на державному кордоні України.

Так, згідно із Митним кодексом України в редакції від 01 жовтня 2022 року, при ввезенні в Україну багажу вагою не більше 50 кг та вартістю не дорожче 500 євро, жодного мита не платиться.

При перебільшенні ліміту нараховується платиться мито з 20% ПДВ та 10% у виді ввізного мита. При нарахуванні платежів ці 30% будуть збиратися не з повної вартості генератора, а лише з тієї її частини що перевищує ліміт у 500 євро. Так якщо вартість генератора 700 євро, за нього доведеться віддати трохи більше 30% від 200 євро – 64 євро.

Втім, російські пропагандисти з газети московскій комсомолєц поширило інформацію про те, що податкова служба України нібито "вигадала" новий податок у 30% на ввезення генераторів із інших країн. Це повідомлення одразу підхопили інші російські ЗМІ.

Насправді ж, ще 8 листопада прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду заявив, що Кабінет міністрів має намір ухвалити рішення про звільнення від сплати мита на імпорт генераторів, трансформаторів, обігрівачів та інших товарів, які є важливими для проходження поточного опалювального сезону.

А вже 9 листопада Кабінет міністрів постановою №1260 звільнив від ПДВ та сплати ввізного мита такі товари, як електрогенераторні установки та електричні акумулятори.

Таким чином, уряд України не просто не вводив нові податки на генератори, а й прийняв рішення про звільнення від ПДВ та ввізного мита.

Тим часом, мешканцям Львова пообіцяли повертати до 30 тисяч гривень при покупці генератору, але за деяких умов.