У результатах восьмої зустрічі у форматі "Рамштайн" – більше перемоги, ніж "зради"

Читати російською
Автор

Народний депутат VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов спеціально для "Телеграфа" розповів, як Україна діятиме після чергової зустрічі у форматі Рамштайн

У результатах восьмої зустрічі у форматі "Рамштайн" більше перемоги, ніж "зради". Україна отримає значну кількість броньованих машин, які дозволять краще захищати нашу піхоту та зроблять її більш маневреною. Також є спільне рішення союзників щодо посилення української протиповітряної оборони, зокрема кількома комплексами Patriot.

Звичайно, ми розраховували на важливе рішення щодо постачання основних бойових танків. І тут прогрес не такий великий. Поки що українські екіпажі розпочинають навчання на німецьких "Леопардах", але рішення про постачання відкладається.

Ймовірно, основні причини – політичні, а не лише технічні, як це офіційно оголошено. Сполучені Штати не надсилають "Абрамси" в Україну, проте перевозять їх до сусідніх з Україною країни. Це може бути як посилення оборонних можливостей НАТО, так і підготовка логістики до можливих швидких поставок.

Заяви генерала Міллі свідчать, що США ще визначаються з політичним сценарієм закінчення війни. Швидку перемогу України зі звільненням Криму можуть розглядати як ризик неконтрольованого розвалу РФ зі зростанням ядерних загроз. Подібні політичні сумніви, мабуть, існують і серед німецького керівництва

Україна вдячна за підтримку, яку отримає за результати зустрічі в Рамштайні, але продовжуватиме необхідну роботу для отримання танків, а надалі – далекобійних ракет та авіації. Надання військової допомоги синхронізуватиметься з дипломатичними заходами – роботою з організації міжнародного трибуналу над країною-агресором (Росією), створення механізму компенсації збитків Україні.

3 лютого відбудеться саміт Україна-ЄС, де буде розглянуто питання переговорів про членство. Переможне закінчення війни насамперед залежатиме від ситуації на полі бою, але має бути підтримане політичними рішеннями.