Перемога України над росією відкриє вікно можливостей для інших країн

Читати російською
Автор

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігар Тишкевич спеціально для "Телеграфу" розповів, чому у цій війні Україна захищає не лише себе

В Україні 21 листопада відзначається День гідності та свободи – свято, присвячене Помаранчевій революції 2004 року та Революції гідності 2013-2014 років.

Слід визнати, що в Україні такі якості, як гідність і свобода, зараз цінуються набагато більше, ніж у тих же росії чи Білорусі.

В даний момент ми маємо хорошу демонстрацію того, наскільки небезпечне сусідство з державою, яка страждає на імперський або постімперський синдром. Як у нашому випадку – росія.

Погляньмо на ситуацію в тій же Вірменії, в Киргизстані, де пройшло кілька етапів революцій. Треба розуміти, що колишня імперія ніколи не змириться з тим, коли держави, що відійшли від неї, хочуть стати успішними та змінити, скажімо так, політичну орієнтацію. За логікою імперії, її колишні колонії завжди повинні бути слаборозвиненими, з пасивним суспільством. І коли цю логіку намагаються порушити, відбувається те, що відбувається зараз в Україні. А саме – війна.

Тому суть цього свята сьогодні – коли Україна буде успішною у справі захисту своєї гідності, забезпечення свого майбутнього, для більшості суспільств на пострадянському просторі відкриється величезне вікно можливостей.

Тож Україна сьогодні захищає не лише себе. Вона внаслідок цієї війни може забезпечити й те, що захистити свою свободу та гідність зможуть інші. І для цього нам, звісно, треба перемогти у війні.

Нагадаю, що росія вже програвала війни. Питання у тому – як це сприймало суспільство, як сприймали еліти. Як правило, коли визнавалася така поразка, росія йшла у внутрішньополітичну кризу. Це була революція, просто зміна верхівки (умовно кажучи, цар заснув – його подушкою задушили). Але в будь-якому разі – після початку такої політичної кризи, приблизно 5-7 років росії стає не до політичних та військових операцій на території інших країн. Вона зайнята збереженням своєї системи.

І цей час – момент, коли багато держав, суспільств можуть захистити свою свободу і гідність, відійшовши подалі від росії.