Мишоловка захлопнулася. У Росії залишилося три виходи – всі погані

Читати російською
Автор

Британський політолог Володимир Пастухов переконаний, що кожен зайвий місяць війни працює проти Росії

Режим увійшов до стадії агонії. Це стало наслідком допущеної "колективним Путіним" фатальної військово-політичної помилки. Починаю думати, що вони справді планували не війну, а спецоперацію. Але вони вляпалися саме у війну, і при цьому не з Україною, а з НАТО. Те, що НАТО воює дистанційно, лише посилює ситуацію.

Весь розрахунок таки будувався на тому, що ніякої справжньої війни не буде. Хотіли налякати натовського їжачка голою армією, яка в принципі до тривалої війни не готова. Але вийшло інакше, європейці, які двадцять років прикидалися дохлою кішкою, раптом показали зуби і випустили пазурі. Тепер кожен зайвий місяць війни працює проти Росії, тому що кількість озброєнь, що поставляються в Україну, зростає в геометричній прогресії, підвищуючи боєздатність української армії, а російські ресурси тільки зменшуються.

Мишоловка захлопнулася, Росія влізла у війну, яку ні практично, ні теоретично виграти неможливо. Істерика в Кремлі та підконтрольних йому ЗМІ нічого змінити насправді вже не може. Такі помилки історія не вибачає. Вона ставить їх у кут. З цього кута у путінської Росії є три виходи:

1) Почати ядерну війну і самогубства, забравши з собою життя більшої частини людства.

2) Продовжити звичайну війну до повної знемоги, очевидної поразки та бунту в тилу.

3) Припинити війну досить швидким, але ганебним і сумнівним світом (піти несолоно хлібавши), який пропаганда спробує представити як перемогу та досягнення всіх цілей спецоперації.

В останньому випадку (який є найімовірнішим) агонія триватиме ще деякий час – від кількох місяців до кількох років (скажімо, до трьох), – після чого режим скінчиться. Еліти не пробачать Путіну переляку і мститимуть за пережитий страх.

За будь-якого розкладу Росія входить у зону турбулентності, з якої цілою їй не вилетіти. Пристебніть ремені…